Hlavní obsah

Plzeňská katedrála omládla o sto let

Je to, jako když digitálně upravíte příliš tmavou fotku. Monumentální interiér plzeňské gotické katedrály po komplexní revitalizaci působí jinak. Jasněji, zářivěji. Můžete se přesvědčit. Od čtvrtka se do chrámu sv. Bartoloměje poprvé po třech letech opět dostane veřejnost.

BEZ KOMENTÁŘE: Plzeňská katedrála se po rekonstrukci otevírá veřejnostiVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

Čím se liší vnitřek kostela od časů před rekonstrukcí? „Podle mne světlostí, ten rozdíl je značný,“ řekl Právu architekt Jan Soukup, podle jehož projektu obnova probíhala.

„Teď to tady působí skoro až vesele, interiér už není chmurný. I když předtím mi také tak nepřipadal, ale to proto, že jsem na něj byl zvyklý. Ale fakticky bylo všechno pokryté takovou tou škodováckou černí,“ poznamenal Soukup a připomněl, že se západočeské metropoli v minulých letech ne nadarmo přezdívalo „černá Plzeň“.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Interiér katedrály je nyní daleko světlejší než před tříletou revitalizací.

A jaký pocit má z katedrály biskup Tomáš Holub? „Je to prostor, který se najednou stal mnohem živějším, radostnějším a otevřenějším nebi,“ reagoval.

Kulka v klenbě

Práce za více než sto milionů korun, které z pětadevadesáti procent zaplatily evropské dotace, odstartovaly v červnu 2018. „Vevnitř se rekonstruovalo naprosto všechno, není tady metr čtvereční, na který by se nesáhlo,“ upozornil Soukup. „Začalo se s čištěním stěn a sloupů, a jak se lešení postupně přesouvalo, bylo vidět, jak jsou sloupy na jedné straně světlé a na té ještě neočištěné černé.“

Tradice a lidová architektura. O víkendu se na Slovácku otevřou památkové domy

Tipy na výlety

Restaurátoři si odvezli na stovku obrazů a soch, té nejvzácnější – Plzeňské madoně – se věnovali přímo na místě, jen ji sňali z hlavního oltáře. Ten rovněž zůstal, ale třeba menší renesanční putoval celý do odborných dílen. „Až po postavení lešení se daly zjistit různé neduhy kleneb, někde byly vysypané výplně mezi kameny,“ připomněl Soukup.

Pod podlahou kůru překvapily zakryté renesančních malby. „Hodně zajímavé byly stopy střelby v části klenby, našli jsme tam i kulku. Nikdo nevěděl, jak k tomu došlo, pak se však podařilo dopátrat, že 6. května 1945 vnikli Němci na ranní bohoslužbu a začali lidi vyhánět. Když odmítali, tak jim vystřelili nad hlavu,“ vysvětlil Soukup.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Prokoukl i novogotický oltář se sličnou sochou Plzeňské madony.

Poškozené byly i některé vitráže na jižní straně kostela – na těch se pro změnu podepsaly bujaré silvestrovské oslavy.

Vyhřívané lavice

Kostel na netradičním místě uprostřed náměstí vyrostl ve druhé polovině čtrnáctého století, poslední rekonstrukce a úpravy interiéru proběhly v letech 1879 až 1883 a 1914 až 1919. „Dá se říct, že se katedrála do těchto časů nyní vrátila,“ poznamenal Soukup.

Ne tak úplně, přibylo třeba vyhřívání přes tři sta let starých kostelních lavic nebo moderní osvětlení, které se mění podle situace – jiné je při mších, jiné při turistických prohlídkách.

Opravený hrad Vízmburk se otevírá

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám