Hlavní obsah

Plaga: Dlouhodobě říkám, že každý týden zavření škol přináší obrovské ztráty

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) v odpovědích na otázky Práva kritizoval postup ministerstva zdravotnictví v pandemii vůči školám. Opatření ve školách mají podle něj doprovázet opatření i v dalších oblastech veřejného života.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Robert Plaga

Článek

Proč jste se ohradil proti zrušení testování ve školách?

V minulém týdnu jsem zaslal vedení ministerstva zdravotnictví dopis, ve kterém žádám o jasné informace týkající se strategie resortu v oblasti testování školství.

Když vidím záměr odstoupit od antigenních testů se slovy, že se to bude řešit metodou PCR, vzpomenu si na desítky jednání, kde nám ministerstvo zdravotnictví říkalo, že k tomu, aby se provádělo plošné PCR testování, není kapacita.

Testy žáků skončí. Plaga protestuje

Koronavirus

Jsem tedy k zajištění PCR testování skeptický a v žádném případě nechci, aby si jednotlivé krajské hygienické stanice odlevily tím, že na školy hodí další povinnosti, protože už v tuto chvíli za ně ředitelé škol dělají řadu činností. Situace se opakuje a během roku se hygienické stanice nikam neposunuly, přestože jsme od května žádali ujištění, že jsou připraveny.

Očekávám, že dnes dostanu odpověď na dopis, že jsou připraveny mobilní PCR odběrové týmy, anebo že nebudou ředitelé škol a rodiče zaskakovat za nefunkční hygieny či za nefunkční systémy, na které mělo ministerstvo zdravotnictví dostatek času se připravit.

(V úterý Plaga - poté, co proběhlo jednání náměstků obou ministerstev - uvedl, že uspokojivé odpovědi na své otázky od ministerstva zdravotnictví zatím nedostal - pozn. red.)

Měla by se pravidla změnit tak, aby do karantény chodily jen děti s pozitivním testem?

Ministerstvo školství již v říjnu ministerstvu zdravotnictví navrhovalo, a to na základě doporučení odborníků, takzvaný model test, který funguje v zahraničí.

Plaga na ministerstvu školství zůstává

Domácí

Jde o opakované testování v případě, že se ve třídě objeví nakažený žák, aniž by museli jít všichni ostatní žáci do karantény. Návrh byl ovšem ministerstvem zdravotnictví odmítnut.

Dá se za současného vývoje vyhnout uzavření škol na určitou dobu?

Vždy jsem se snažil vysvětlovat, a je to prokazatelné na studiích, že každý týden zavření škol přináší obrovské ztráty, které sice nejsou na první pohled vidět jako například tržby v restauracích, ale v delším horizontu jsou to ztráty pro celou ekonomiku.

Další zavření škol? Expert SPOLU Hajdúch navrhl nechat děti dva týdny doma, Plaga i Gazdík jsou proti

Domácí

Dlouhodobě říkám, že nemá smysl dělat tato opatření ve školách, pokud nejsou adekvátně vyvážena v ostatních sférách společnosti, například ve firmách. Pokud tedy otázka zní, zda zavřít školy, tak říkám ne, protože školství nesmí nést náklady pandemie za celou společnost. Prosím, neopakujme stejné chyby znovu.

Reklama

Výběr článků

Načítám