Hlavní obsah

Pivovary dostanou zpět spotřební daň za pivo, které neprodaly

Praha

Pivovary budou moci žádat o vrácení spotřební daně za pivo, které nedokázaly prodat kvůli zavřeným hospodám a restauracím. Počítá s tím novela zákona o spotřebních daních z pera ministryně financí Aleny Schillerová (za ANO). Návrh zákona nyní poputuje na stůl prezidenta.

Foto: Pavel Karban , Právo

Vrchní sládek Ostravaru Roman Richter s půllitrem nové dvanáctky

Článek

O úlevu žádal Český svaz pivovarů a sladoven, podle kterého by placení daně za vylité pivo bylo nejenom nesmyslné, ale i nemorální.

„S ohledem na to, že hospody zůstanou uzavřené minimálně do konce května, budou muset začít čepované pivo v nejbližších týdnech vylévat. Pivovarům navíc hrozí, že z likvidovaného piva odvedou státu přes sto milionů korun na spotřební dani,” uvedl svaz dříve v tiskové zprávě.

Ministerstvo financí vyslyší pivovary, navrhne vrácení daně z vylitého piva

Ekonomika

Ministerstvo financí jejich žádost vyslyšelo, Díky návrhu zákona o spotřební dani, kterou ve středu schválil Senát, budou moct pivovary žádat o vrácení spotřební daně za pivo, které nemohly kvůli zavřeným restauracím prodat a musely ho vylít.

Vylít pivo kvůli vládním opatřením, ale platit z něj daně? Pivovary se bouří

Ekonomika

Podle vládou představeného harmonogramu by pak měly restaurace opět otevřít až 25. května. Pravděpodobně to bude ale za přísných hygienických podmínek. Lidé budou muset mít například roušky.

Do restaurace půjdeme s rouškami, říká Vojtěch

Koronavirus

Novela pak také prodlužuje lhůtu pro prodej a stahování z trhu u cigaret se starým kolkem o jeden měsíc, tedy do konce června. Do té doby také bude možné tyto cigarety stahovat z trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám