Hlavní obsah

Piráty povede Černohorský, ve druhém kole výrazně zvítězil

Aktualizováno

Novým předsedou České pirátské strany byl v sobotu ve druhém kolem zvolen šéf její moravskoslezské organizace Lukáš Černohorský. Své dva protikandidáty, bývalého člena předsednictva strany Ivo Vašíčka a pražského volebního lídra Jakuba Michálka, porazil s velkým náskokem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Nový předseda České pirátské strany Lukáš Černohorský (vpravo) přijmá gratulci od svého předchůdce Ivana Bartoše na zasedání celostátního fóra strany, které mělo 2. srpna v Praze na programu volbu nového předsednictva, tedy předsedy a čtyř místopředsedů.

Článek

Černohorský nahradil Ivana Bartoše, který v červnu na funkci rezignoval. K důvodům odchodu uvedl, že nese politickou odpovědnost za výsledek květnových voleb do Evropského parlamentu. Strana v nich sice dostala více hlasů než v podzimních sněmovních volbách, ale k zisku alespoň jednoho zástupce jí chyběly 0,2 procenta hlasů.

Nový předseda v souladu s Bartošem ve své kandidátské řeči uvedl, že jeho úkolem bude sladit všechny názorové proudy ve straně. Chce také "zaručit, aby všichni mohli produktivně spolupracovat, místo toho, abychom ztráceli čas a plýtvali energií na zbytečně neproduktivní hádky". Uvedl, že i na práci bývalého vedení strany měly často vliv osobní spory jeho členů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Nový předseda České pirátské strany Lukáš Černohorský se chystá oslovit účastníky zasedání celostátního fóra strany.

Nový šéf chce změnit pravidla

Černohorský chce mimo jiné změnit pravidla hospodaření strany i její webové stránky. "Je potřeba vytvořit jednotný grafický styl, který bude Piráty definovat, a který pak ulehčí i práci regionálním sdružením, řekl v kandidátské řeči.

V případě nadcházejících komunálních voleb apeloval na to, aby se kandidáti drželi pirátského programu. "Piráti, jako nejsilnější neparlamentní strana, jsou v současné době velmi žádaným partnerem. Strany, které nás žádají o koalice, dost často chtějí využít zdravou a nezkorumpovanou pověst Pirátů - lidé do nás vkládají naději, kterou u jiných stran postrádají. Musíme velmi, velmi zvažovat, s kým do koalice vstoupíme - musíme si stanovit hranici kompromisu a pečlivě si koalice vybírat," uvedl Černohorský.

Celostátní fórum Pirátů nyní pokračuje volbou čtyř místopředsedů strany, kterými chce být po zvolení Černohorského předsedou strany 15 kandidátů. Patří mezi ně i Vašíček s Michálkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám