Hlavní obsah

Piráty a TOP 09 rozhádalo zemětřesení v Praze 4

Právo, kab, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Další trhlinu spojenectví TOP 09 a Pirátů v hlavním městě způsobil středeční zvrat v Praze 4, kde TOP 09 pomohla odvolat starostu Petra Štěpánka (zelení) a ve spolupráci s ODS a ANO zničila koalici, kde seděli i piráti. Starostkou se nejtěsnějším poměrem 23 hlasů z 45 stala Irena Michalcová z ANO. Piráti teď kritizují TOP 09, že odstřelila šéfa zelených, kterého přitom má na eurokandidátce.

Foto: ČTK, Novinky

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti), předseda TOP 09 a lídr Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil a šéf Prahy sobě Jan Čižinský (archivní snímek)

Článek

Spory ve čtvrtek vyvrcholily novou přestřelkou pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a předsedy TOP 09 a eurolídra Jiřího Pospíšila. „V té politice aby se čert vyznal… Pan Štěpánek je na eurokandidátce TOPky, ale z pozice starosty Prahy 4 ho TOPka odvolala (aby šla do koalice s ANO),“ glosoval Hřib na Twitteru.

A Pospíšil, který je v Praze lídrem Spojených sil pro Prahu, s nimiž sedí Piráti v koalici na magistrátu, hned reagoval: „Pane kolego, krajský výbor TOP 09 jasně řekl, že s tím nesouhlasí, já jsem stejného názoru. Řešíme to. Spolu jsme osobně mluvili, víte to. Takže tyhle hloupé narážky jsou jen… hloupé.“

Pospíšil Právu posléze řekl, že ho Hřibovy šťouchance na sítích překvapily, protože čekal, že po nedávné krizi v magistrátní koalici se už nebudou mediálně napadat. „Zavolal jsem mu, že si může psát na sociální sítě, co chce, ale že ho musím upozornit, že TOP 09 ke kauze alibisticky nemlčí a že krajské vedení vyjádřilo nesouhlas s postupem našich zastupitelů v Praze 4 a že to bude dál řešit,“ podotkl Pospíšil.

V rozhovoru pro Právo také uvedl, že o plánech zastupitelů TOP 09 v Praze 4 nevěděl a zlobí se na ně, že mu nic neřekli. Ve středu, kdy se nová koalice upekla, mu ani nebrali telefon. „To jim mimořádně vytýkám, protože politika je o komunikaci. Považoval bych za solidní, kdyby nám sdělili své pohnutky,“ řekl Pospíšil s tím, že nadšený není ani z koalice s ANO. Nevyloučil, že by zastupitele mohla TOP 09 vyloučit ze strany.

Michálek: Chce se mi zvracet

Piráti vnímají jako největší oběť odvolaného starostu. „Petr Štěpánek, předseda zelených, kandiduje za koalici TOP 09 a STAN do Evropského parlamentu. Tak se mu kolegové z TOP 09 odvděčili tím, že ho odvolali z pozice starosty Prahy 4 a zvolili tam paní z ANO. To dává smysl…“ napsal na Facebooku poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Situaci komentoval na Twitteru i místopředseda Pirátů Jakub Michálek: „Nakoupit přeběhlíka Josefa Svobodu z KDU-ČSL, bratra křesťana Cyrila, ze kterého udělali místostarostu, a upéct koalici ANO, TOP 09 a ODS s dvěma přeběhlíky? I to je možné na největší MČ Praha 4 se 120 tisíci občany, kde jsme vyhráli volby. Chce se mi zvracet…“

Šéf Pirátů Ivan Bartoš k tomu zase na Facebook napsal: „Máme bulet? S náma to nikdo neřešil a takovej je svět. Jsme tam měli ve volbách sice nejvíce, ale máme principy, co holt některý strany moc nedávají.“

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš, jehož hnutí si změnou v Praze 4 pomohlo k postu starostky, Právu řekl, že o změně nevěděl a že nemá čas to sledovat. „Máme přes tři tisíce členů a stovky organizací. Jsme demokratické hnutí a spolupráce v komunále je hlavně o porozumění lidí, ne stran, protože program je u všech velmi podobný,“ sdělil Právu.

Jan Čižinský, lídr koaliční strany Praha sobě na magistrátu, Právu řekl, že se snaží spory krotit. Nedomnívá se, že by mohly skončit rozpadem koalice na celoměstské úrovni. „Domnívám se, že situace není nijak vážná. My fungujeme pořád stejně, tedy jako svorník koalice. Prosíme naše partnery, aby všechny problémy řešili nejdřív jednáním u stolu a aby se těmto řešením venku vyhnuli,“ uvedl Čižinský pro Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám