Hlavní obsah

Piráti se do sebe pustili urážkami. Spory bobtnají

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začalo to obviněním šéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka ze šikany a pokračuje to nařčeními ze zásahů do stranických výběrových řízení na pirátské pozice. Spory mezi Piráty nabobtnaly do té míry, že se představitelé strany veřejně urážejí.

Foto: Novinky

Jakub Michálek

Článek

Jeden tábor Pirátů pomyslně vede Michálek, druhý europoslanec Mikuláš Peksa. Ten se také jako první zastal šéfky personálního odboru Jany Koláříkové, když kvůli údajné šikaně navrhla vyvolat hlasování o odvolání Michálka z pozice místopředsedy strany. To se uskuteční na začátku listopadu. Právo hlasovat má celá tisícovka všech členů.

Podle Peksy je šikana podřízených jen špičkou ledovce. Michálkovi a jeho partnerce Michaele Krausové vyčítá hlavně údajnou snahu zasahovat do výběrových řízení na pozice ve straně, kterými se Piráti rádi pyšní jako jedním z důkazů své transparentnosti.

Urážky na síti

„Registroval jsem, že Jana Koláříková bojuje s Michaelou Krausovou o možnost ta výběrka dozorovat. A registroval jsem, že Jakub Michálek na Janu Koláříkovou řve, vyhrožuje jí a škrtá jí peníze, prostě ji šikanuje jako každého, kdo mu odporuje,“ napsal Peksa na fóru Pirátů.

Nikoho jsem nešikanoval, brečel jen jeden člověk, říká Michálek

Domácí

Michálek, kterého podporuje i řada kolegů poslanců, jej však obvinil ze lži.

„Tvrzení pana Peksy není pravdivé, pan Peksa a jeho asistent (David František Wagner) mě svými výroky a dezinterpretacemi očerňují,“ napsal Právu Michálek.

„Já jsem náročný na sebe i ostatní, chci od našich politiků výkon, občas někomu šlápnu na kuří oko, někdy ne­jsem příjemný, ale snažím se být férový a rozhodně nikoho nešikanuju,“ dodal Michálek.

Na fóru pak na Peksovu adresu uvedl: „Jeho poslední vystoupení na interním jednání předsednictva, ze kterého nebudu vynášet žádné údaje, mě však přesvědčilo, že už s ním nechci mít nic společného a určitě nechci, aby měl přístup k interním věcem poslaneckého klubu.“

Michálkovi jde ve sporu o hodně. Pozici místopředsedy strany sice v lednu obhajovat nechce, uchází se však o místo stranického kandidáta na ministra vnitra nebo spravedlnosti. I o tom by měli rozhodnout všichni Piráti, ale zřejmě až na jaře příštího roku.

Pirátská sprostota inspirovala Kalouska: Už víme, jak se oslovují Piráti

Domácí

Na údajnou domluvu mezi Michálkem a Krausovou, která se měla týkat výběrového řízení na desátého poradce pirátského primátora Zdeňka Hřiba, upozornil také vedoucí zahraničního odboru Pirátů David František Wagner, když zveřejnil jejich e-mailovou komunikaci, kterou omylem poslali i dalším kolegům. Wagner kvůli tomu nyní čelí snaze o odvolání z pozice, většina hlasujících Pirátů byla ještě v pondělí odpoledne proti.

„Ono by asi jen stačilo upozornit na bizarní situaci, kdy přímý podřízený Jakuba (Michálka) Janusz prověřuje, jestli jeho přítelkyně dělá výběrka poctivě. Věřím, že dělá, ale… to je takový učebnicový příklad střetu zájmů,“ napsal Wagner.

Peksa se Wagnera zastal na Facebooku a následně to od kolegů schytal. „Mikuláši, s funkcí v Bruselu ti vypreparovali mozek z hlavy?“ ptal se ho na síti poslanec Lukáš Bartoň. A místostarosta Prahy 3 Štěpán Štrébl si přisadil: „Mozek právě má, svědomí neměl nikdy. Plus teď zjistil, že funkce v Bruselu mu mindráky nevyléčila.“

Reklama

Výběr článků

Načítám