Hlavní obsah

Piráti půjdou v Brně do čtyřkoalice

– Brno
Právo, vtk

Nové vedení Brna bude tvořit čtyřkoalice ODS, lidovců, sociálních demokratů a Pirátů. Zástupci prvních tří z těchto uskupení schválili účast ve čtyřkoalici již před několika dny. Piráti ale záměr odsouhlasili ve vnitrostranické anketě až v pátek ve 20:42, kdy skončila dvoudenní lhůta pro hlasování. Do poslední chvíle mohli hlasující svůj názor změnit.

Foto: David Ryneš, Novinky

Koalice v Brně

Článek

Předpokládá se, že koaliční smlouva bude podepsána v pondělí, přičemž novou primátorkou by se měla stát volební jednička brněnské ODS Markéta Vaňková. ANO s dosavadním primátorem Petrem Vokřálem půjde do opozice, přestože volby s přehledem vyhrálo.

Brněnská organizace Pirátů má jen dvacet členů. Ti měli dva dny na to, aby se vyjádřili k tomu, zda uskupení půjde do čtyřkoalice. Pirátům nabízel spolupráci i Vokřál. Hlasování na stranickém internetovém diskuzním fóru se zúčastnilo 19 Pirátů, z nichž 14 bylo pro, dva proti a tři se zdrželi hlasování. Jeden z členů nehlasoval. Kuriózní je, že proti je Markéta Gregorová, která odmítá čtyřkoalici, ale stane se radní pro kulturu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb v Brno-město

„S výsledkem jsem spokojený. Nadpoloviční souhlas pro náš vstup do čtyřkoalice jsme získali, takže karty jsou jasně rozdané. Z hlasování vyplývá, že nejsme firma a každý má tedy právo se v těchto věcech vyjádřit po svém,“ řekl Právu lídr brněnských Pirátů Tomáš Koláčný.

Vedení města by nová koalice měla převzít na zasedání zastupitelstva, které se zřejmě uskuteční 20. listopadu. Čtyřkoalice obsadí 33 z 55 zastupitelských křesel.

Reklama

Výběr článků

Načítám