Hlavní obsah

Piráti: Majitelé Bohemia Energy se pokoušejí ukrýt majetek

Majitel energetické společnosti Bohemia Energy (BE) Jiří Písařík s manželkou Hanou se podle Pirátů v říjnu pokusili přesunout některé nemovitosti v hodnotě stovek milionů korun na virtuální firmy. Piráti tvrdí, že se tím manželé snažili ukrýt svůj majetek a hrozilo by, že poškození bývalí klienti BE nebudou mít z čeho získat případné kompenzace.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jiří Písařík, automobilový závodník, majitel a jednatel energetické skupiny Bohemia Energy

Článek

„V některých případech přesunu majetku již před několika dny zabránil Městský soud v Praze. Obávám se, že se pan Jiří Písařík snaží účelově převádět svůj majetek. Poškození zákazníci BE nepochybně mohou mít nárok na kompenzaci,“ sdělil analytik Pirátů Janusz Konieczny.

Právo si vyžádalo reakci od Bohemie Energy, firma však na podněty dosud nereagovala. Piráti podle Konieczného zpracovali přehled dalšího majetku majitelů BE, u kterého by mohlo hrozit podobné vyvádění, a popsali i další podezřelé převody. Soupis následně v dopise doručili vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové.

Vláda projedná uzákonění hromadné žaloby kvůli Bohemia Energy

Ekonomika

Písařík se podle Pirátů pokusil převést 18. října budovy a byty na pražském Smíchově na společnost Cloud Company, s. r. o.

„Jedná se ovšem o virtuální firmu, která sídlí na stejné adrese jako téměř čtyři tisíce dalších společností. Jednatel této společnosti rovněž figuroval ve 4500 dalších podnicích. Stejným způsobem postupoval Jiří Písařík při převodu svých budov a pozemků v pražských Nuslích na společnosti Bright Color, s. r. o. Opět se jednalo o virtuální společnost,“ uvedli Piráti v tiskové zprávě.

Vláda podá kvůli pádu Bohemia Energy trestní oznámení

Domácí

„Nechybělo mnoho a pan Písařík by takto na anonymní firmu převedl například budovu, kterou v minulosti koupil za 77 milionů Kč. Tyto transakce naštěstí 26. října dočasně zablokoval Městský soud v Praze,“ dodal Konieczny.

Hromadná žaloba?

Podle pirátského experta na energetiku Petra Třešňáka je nutné, aby BE byla schopna pokrýt škodu, kterou nedodržením závazků způsobila. „Rovněž mapujeme, u kterých agentur či právních kanceláří budou moci poškození klienti podat případnou žalobu,“ doplnil Třešňák. Bohemia Energy už dříve slíbila, že veškeré své závazky splní, a lidem již začala také zasílat vyúčtování.

Podle Právem oslovených právníků nejsou tito bývalí zákazníci, kteří nyní musí platit až čtyřikrát vyšší zálohy za energie než dosud, bez šance na odškodnění. Nárokovaná škoda by se u lidí, kteří měli u BE zafixovanou cenu, mohla počítat jako rozdíl mezi ní a cenou od nového dodavatele.

Zálohy na energie vyšší než důchod. Seniorka musí vybrat úspory na pohřeb

Domácí

Ti, kteří žádnou fixaci neměli, by si pak mohli nárokovat aspoň rozdíl mezi původní cenou a tou, kterou zaplatí dodavateli poslední instance. Právníci se však současně shodují na tom, že proces vymáhání náhrady škod je v Česku velmi komplikovaný. České právo zatím nezná obdobu anglosaské hromadné žaloby.

„Nároky poškozených je proto třeba uplatňovat jednotlivě. Soud ale může různá řízení, v nichž jde o stejnou věc, spojit v jedno a tím vytvořit de facto stav, kdy projednává ,hromadnou žalobu‘,“ sdělil v pondělí ČTK Jan Eisenreich ze společnosti LitFin, která nabídla klientům BE právní zastupování.

Rovněž LitFin tvrdí, že zákazníkům BE velmi pravděpodobně vznikl nárok na odškodnění, které spočívá v rozdílu mezi cenou, kterou budou muset zaplatit za spotřebované energie novému dodavateli, a cenou, kterou by zaplatili, kdyby BE dodržela smlouvu.

Společnost vyzvala všechny poškozené organizace, firmy i lidi k nezávazné registraci s tím, že se postará na své náklady o vymáhání jejich nároku. Podíl by získala, až pokud úspěšně vymůže kompenzaci. „Větší díl přitom zůstane klientovi,“ řekl k tomu Eisenreich.

V drahém režimu DPI zůstávají statisíce lidí

Domácí

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli uvedl, že dosluhující kabinet by měl kvůli kauze Bohemie Energy, která v polovině října ukončila činnost, znovu schválit uzákonění hromadné žaloby a návrh předložit nové Sněmovně.

Zavedení hromadné žaloby má sice podporu lidovců z koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) i pirátů, podle nichž se jedná o moderní druh soudního řízení, avšak k návrhu Babišova kabinetu se strany rodící se vlády stavějí skepticky.

Babiš v neděli také uvedl, že končící vláda kvůli ukončení činnosti Bohemie Energy chystá i trestní oznámení pro podezření na podvodné jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám