Hlavní obsah

Piráti kritizují programové prohlášení vlády, podle nich je málo konkrétní

Novinky, jas

Z programového prohlášení vlády, s nímž se hodlá premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu ucházet o důvěru před Sněmovnou, podle Pirátů zmizely některé konkrétní protikorupční formulace. Strana považuje úpravy za špatné a vedoucí k opačnému cíli než transparentnější hospodaření státu. V úterý o jejich stanovisku informovala mluvčí Karolína Sadílková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

„Obáváme se, že úpravy, které premiér představil, směřují přesně opačným směrem nežli ke zvýšení transparentnosti fungování státu. U firem čerpajících veřejné prostředky nebyl zahrnut požadavek na odkrytí vlastnické struktury. U veřejných zakázek byl doplněn jen obecný závazek k transparentnosti. Nezávislost státního zastupitelství byla doplněna, ale místo jejího posílení je uvedeno 'nové nastavení', což zní mnohoznačně,” shrnul některé z úprav předseda Pirátů Ivan Bartoš.

V materiálu postrádá i úpravy nominací do dozorčích rad státních firem. Kabinet si vystačil pouze s konstatováním, že do státní správy nebudou dosazováni političtí nominanti.

Piráti se nad formulacemi pozastavují i proto, že o větší transparentnosti polostátních firem i boji proti politickým trafikám jednali i přímo s Babišem.

Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek si položil otázku, proč se ANO rozhodlo tyto části programového prohlášení přeformulovat a zobecnit. „Každý, kdo to s bojem proti korupci myslí vážně, přesně ví, proč je potřeba být přesný a neumožňovat relativizaci potřebných opatření,” dodal Michálek, který věří, že ANO alespoň podpoří návrhy Pirátů a nebude blokovat jejich zařazení na pořad schůze Sněmovny.

Vláda představila programové prohlášení v pondělí. Dokument má 30 stran. Podle premiéra Babiše vypadly některé formulace a nadbytečné texty.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám