Hlavní obsah

Piráti chtějí sto zastupitelů, Starostové spokojeni ve středních Čechách

– Praha
Novinky, Klára Beranová

V sobotu se ve 14. hodin zavřely volební místnosti, kde lidé volili do Senátu a krajských zastupitelstev. Každá strana šla do voleb se jinými ambicemi. Ty se některým daří naplňovat, jiným úplně ne.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) by si přál, aby strana obhájila své vítězství z roku 2016. Tehdy vyhrála v 9 z 13 krajů a obsadila 176 mandátů. Podle průběžných výsledků to zatím vypadá, že se straně přání splní. Ztratí ale Středočecký kraj a v dalších nejspíš i přes prvenství skončí v opozici.

Babiš: Registrace v hospodách je nesmysl! Prymula: Je to zvažované opatření

Domácí

Podle Babiše je možné, že některé strany mají už nyní připravené koalice. „Může se stát, že pokud bychom někde vyhráli, že se spojí proti nám, jako tomu bylo v roce 2016,” sdělil v sobotu před volební místností Babiš.

Bartoš: Chceme 100 zastupitelů 

Piráti chtějí stovku krajských zastupitelů. „Oproti minulým krajským volbám, kdy jsme uspěli ve třech krajích, jsme řekli, že chceme uspět v každém kraji. Naše ambice je mít po těchto volbách stovku krajských zastupitelů,” uvedl předseda strany Ivan Bartoš.

Bartoš: Čelíme šikaně ANO, podporovatele Pirátů můžou zakleknout

Domácí

Podle něho se jedná o ambiciózní cíle. „Ty vždy se ukázaly jako reálné, tak já doufám, že to na konci dne dopadne," řekl. Podle průběžných výsledků je strana celkově v krajských volbách druhá a na sto mandátů může pomýšlet.

Hamáček: Chceme dvouciferný výsledek 

Předseda vládních sociálních demokratů Jan Hamáček by si přál, aby v krajských volbách v části regionů překonala ČSSD dvouciferný výsledek

Největší šanci dává krajům, kde měla sociální demokracie hejtmany doposud. „Odvedli velký kus práce, mají šanci na úspěch," uvedl. Jak sčítání dopadne, nechtěl hodinu po uzavření volebních výsledků předjímat.

ČSSD propadává v krajských volbách. Na severu Čech to vypadá na konečnou

Krajské volby

„Svědomí mám čisté, udělali jsme maximum," poznamenal. Dodal, že věří i v udržení senátorského klubu.

Tady se ale přání nevyplní. Sociální demokraté na dvouciferný výsledek nedosáhnou, v některých krajích zůstanou mimo zastupitelstvo. Vedení tak bude muset skládat účty.  Do druhého kola senátorských voleb pak podle dosavadních výsledků postoupí zřejmě 6 kandidátů.

Lidovci chtějí obhájit počet mandátů

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka by zase považoval za úspěch, kdyby se lidovcům podařilo v krajských a senátních volbách obhájit počet mandátů. Chce také, aby strana získala zastupitele ve všech krajích.

ANO ztrácí, komunisté ani lidovci by se do Sněmovny nedostali

Parlamentní volby

Jurečka by byl ale také rád, kdyby se straně podařilo zvýšit počet krajských mandátů a kdyby byli lidovci zastoupeni ve všech krajích. V Senátu obhajují šest míst. „Základ je obhájit, cokoli navíc budu považovat za velký úspěch," shrnul předseda.

Šéfka TOP 09: Je to úspěch

Šéfka TOP 09  Markéta Pekarová Adamová hodnotí průběžné výsledky voleb pozitivně. „Nyní se blížíme k deseti obvodům, kde bychom mohli být ve druhém kole, což považuji za velký úspěch, protože jsme nominovali 14 společných kandidátů,” řekla k průběžným výsledkům senátních voleb Adamová.

Nebudeme voliče uplácet ani lhát, slibuje TOP 09

Domácí

TOP 09 do voleb nešla samostatně v žádném regionu. I v senátních volbách se zástupci TOP 09 dohodli s různými partnery, například s ODS, KDU-ČSL, STAN, se Zelenými či menšími regionálními hnutími. Nejvíce si strana podle Adamové věří v Plzeňském kraji.

Starostové vyhrávají ve středních Čechách 

Starostové a nezávislí (STAN) chtěli obhájit čtyři křesla v Senátu a další tři získat. Podle jejich šéfa Víta Rakušana to vypadá zatím realisticky. Plán hnutí mít zastupitele ve všech krajích se podle předběžných výsledků voleb také naplňuje.

Jermanová potápí středočeské ANO

Krajské volby

Navíc to vypadá, že strana vyhraje ve Středočeském kraji, kde doposud vládlo ANO v čele s hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou.

Komunisté chtějí více mandátů 

SPD by zase považovalo za úspěch, kdyby ve volbách uspělo ve všech třinácti krajích. ČTK to dnes po uzavření volebních místností řekl místopředseda hnutí Radim Fiala. Strana uspěje ve více než polovině.  Fiala dodal, že u senátních voleb, do kterých hnutí nasadilo 26 kandidátů, bude za úspěch považovat jakýkoliv postup do druhého kola.

Předseda komunistů Vojtěch Filip by zase pro svou stranu považoval za úspěch, pokud by celorepublikově získala více mandátů, než obhajuje. To se straně podle průběžných výsledků nepodaří. Neméně důležité jsou podle něj i senátní volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám