Hlavní obsah

Nebudeme voliče uplácet ani lhát, slibuje TOP 09

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOP 09 v pondělí zahájila horkou fázi kampaně do podzimních voleb. S heslem „Nabízíme řešení místo úplatků“ chce strana apelovat na význam nepopulistické politiky. Antivládní rétorika zároveň provázela celou akci. Připravena byla i truhlice s „rouškovnými“ pětitisícovkami, na nichž byla tvář ministryně financí Aleny Schillerové (ANO).

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

U truhly a pytlů plných pětitisícových bankovek s portrétem ministryně financí Aleny Schillerové na místě Tomáše Garrigua Masaryka zahájila opoziční TOP 09 závěrečnou fázi kampaně.

Článek

Horkou fázi kampaně odstartovala TOP 09 symbolicky v pražské restauraci Červený jelen, která sídlí v prostorách původní prvorepublikové banky s dvoupodlažním trezorem architekta Josefa Gočára. Vedle zmiňované „schillerovské“ truhlice byly na místě i další grafiky připomínající kroky vládnoucího hnutí ANO.

„V současné chvíli je nutné začít rozumně hospodařit a nezadlužovat se ještě více. Samozřejmě se to týká i krajů. Peníze se musí rozumně investovat. Ať už jde o kvalitu infrastruktury, vzdělávání, nebo zdravotní péči,“ řekla Novinkám předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová.

Hlavně, aby se dobře žilo lidem. Piráti zahájili další fázi kampaně

Domácí

Zároveň zdůrazňovala, že je proti tomu, aby se voličům „lakovaly věci narůžovo“ a tvrdilo, že se nyní zvládne všechno financovat. Aktuální tempo státního zadlužování je podle ní neúnosné. „Musíme začít někde šetřit,“ doplnila s odkazem na půlbilionový schodek státního rozpočtu.

Vládní mejdan

V souvislosti s tím se Pekarová Adamová nedávno stala terčem na sociálních sítích, když se nechala slyšet, že by důchodcům v rámci tzv. rouškovného, na jehož základě dostanou v prosinci jednorázový příspěvek pět tisíc korun, nedala nic. „Nemůžeme si to dovolit,“ zopakovala nyní.

Jak následně dodala, měla však obdržet i hodně reakcí od samotných penzistů, kteří jsou aktuální situací také znepokojeni, a tento „předvolební úplatek“ se jim nelíbí. „Jsou si vědomi, že to mnohonásobně zaplatí jejich vnuci,“ doplnila.

Ukázaná platí. ANO zahájilo předvolební kampaň

Domácí

Důchodcům by raději nabídla zajištění kvalitní zdravotní a sociální péče, na kterou podle ní kvůli rozdávání nemusí zbýt dostatek financí. „Je to mejdan, po kterém přijde velké vystřízlivění. Na rozdíl od vlády se snažíme lidem nelhat,“ řekla Pekarová Adamová.

Do krajů společně

Pokud jde o nadcházející krajské volby, vidí Pekarová Adamová hned několik priorit pro jednotlivé kraje, které je však možné vztáhnout na celé Česko. Jde například o snahu zlepšit kvalitu silnic, důraz na moderní školství, ale i zájem o životní prostřední.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Falešně pětitisícovky v kampani TOP 09.

Adamová k tomu navíc dodala, že by si přála dosáhnout co největšího zastoupení ve vedení jednotlivých krajů. Ve všech třinácti jde přitom TOP 09 do voleb v nějaké formě spolupráce, a to nejenom s parlamentními uskupeními, ale i s regionálními sdruženími.

V některých z nich vidí Pekarová Adamová podle svých slov i šanci na vítězství. Za všechny označila Plzeňský kraj, kde strana společně s nezávislými starosty podporuje ODS, která postavila jako kandidátku na hejtmanku poslankyni Ilonu Mauritzovou.

Senát jako záruka suverenity?

O důležitosti senátních voleb pak mluvil sám člen horní komory Jiří Růžička, který se zúčastnil nedávné delegace na Tchaj-wan. „Dokázali jsme, že na výhrůžky Číny nemusíme reagovat strachem a ani tím, že ohneme hřbet. Svoboda a lidská práva jsou stále součástí naší politiky a Senát je poslední instituce, která skutečně brání suverenitu České republiky,“ uvedl.

Do Senátu se TOP 09 dohodla na společném kandidátovi s dalšími středopravicovými stranami z 27 obvodů v celkem 14 z nich, vlastního nepostavila nikde.

Jako o horkých želízcích se nyní spekuluje třeba o řediteli Knihovny Václava Havla Michaelu Žantovském na Praze 5 či o poslankyni ODS Miroslavě Němcové na Praze 1. Oba vedle občanských demokratů podporuje strana ještě spolu s hnutím STAN.

Fiala vystřelil z pistole a slíbil politickou změnu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám