Hlavní obsah

Pirát Michálek: Komunismus neprosazujeme

Praha

V reakci na slova kandidátky na šéfku Pirátů Jany Michailidu odmítl Pirátský poslanec Jakub Michálek, že by kdokoli ze strany prosazoval cokoli spojeného s komunismem. Její slova naopak nepřekvapila zastupitele Prahy Patrika Nachera (ANO). Některé nápady primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) k tomu mají podle něho také blízko.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Jakub Michálek

Článek

„Moje vnitřní přesvědčení je komunistické, ve smyslu původním (demokratickém),“ napsala loni Michailidu na pirátské fórum. A v sobotu kandidovala do čela strany.

I přes tento výrok získala v sobotní volbě na šéfku strany 285 z 929 hlasů. Funkci předsedy strany nakonec obhájil  Ivan Bartoš.

Kandidátka na šéfku Pirátů: Jsem přesvědčením komunistka

Domácí

„Já jsem s kolegyní mluvil osobně. Ona jen chtěla říct, že je jí blízký komunitní styl života,“ obhajoval její slova v neděli Jakub Michálek.

„Mohu vyloučit, že by kdokoli z Pirátů prosazoval cokoli spojeného s komunismem,“ zdůraznil. Odporuje tomu podle něj i fakt, že Piráti do programového prohlášení prosadili, že stát napraví činy minulého režimu.

A Hřib také není komunista 

Její slova nicméně zvedla vlnu reakcí. „Výrok mě nepřekvapil. V Praze bojujeme s primátorem Hřibem. Některé jeho progresivistické nápady k tomu mají blízko,“ řekl Nacher. Podle něj tak Michailidu jenom řekla, kam ji srdce táhne.

Bartoš obhájil křeslo šéfa Pirátů

Domácí

„Zdeněk Hřib není žádný komunista,“ reagoval na jeho slova Pirátský poslanec Jakub Michálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám