Hlavní obsah

Petříček se rozjel. V Etiopii tančil s oštěpem v ruce

Novinky, ren

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se během své návštěvy v Etiopii odvázal a při setkání s krajany si s nimi zatančil místní tanec. Ambice na taneční soutěž StarDance ale prý raději nemá. V rámci své třídenní cesty po africké zemi se také zaměří na kontrolu rozvojových projektů, na které ČR přispívá.

Ministr zahraničí Petříček tančí během návštěvy EtiopieVideo: Twitterový účet ministra zahraničí Tomáše Petříčka

 
Článek

„Začátek cesty do Etiopie jsem věnoval setkání s krajany a Etiopany, kteří v Česku studovali. Většina češtinu nezapomněla! No a když oni česky, tak já prý zase trochu etiopsky. Ještě, že nemám ambice na StarDance,” komentoval s nadsázkou své taneční vystoupení ministr na Twitteru.

Hlavním tématem ministrovy třídenní cesty je ale podle vyjádření resortu posílení obchodně-ekonomické spolupráce, bezpečnostní vztahy i rozvojová spolupráce.

„Chci se setkat s lidmi, kteří v Etiopii realizují rozvojové projekty, na něž poskytujeme jako Česká republika finance. Zahájím také česko-etiopské podnikatelské fórum a s představiteli Komise Africké unie budeme jednat především o bezpečnostních a migračních otázkách,“ představil Petříček další body cesty.

Šéf české diplomacie se během návštěvy sejde s ministrem zahraničních věcí Gedu Andargachew Alene, s prezidentkou Sahle-Work Zewde a předsedou vlády Abiy Ahmedem, který letos obdržel Nobelovu cenu za mír za výrazný podíl na uzavření míru se sousední Eritreou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám