Hlavní obsah

Pětina Čechů stále nemá adekvátní kanalizaci, problematická je hlavně v Praze

• Aktualizováno
Novinky, jas

Zhruba 1,7 miliónu obyvatel České republiky stále nemá adekvátní kanalizaci, byť se země zavázala, že ji dobuduje do roku 2010. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) upozornil, že problém by měl být vyřešen až v roce 2021, tedy 11 let po termínu.

Foto: Novinky

Ústřední čistírna odpadních vod v Praze

Článek

Kontroloři upozornili, že řádně vyřešenou kanalizaci nemá především Praha a okolní obce. V hlavním městě bude třeba rekonstruovat ústřední čistírnu odpadních vod, přičemž termín její rekonstrukce se opakovaně odsouval. První část rekonstruované ústřední čistírny by měla začít fungovat v roce 2019, druhá až v prosinci 2021.

Celkem vyčíslil NKÚ předpokládané náklady na dobudování sítě na sedm až osm miliard korun. ČR zároveň hrozí kvůli neplnění závazku sankce ze strany EU.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Původní předpoklad hovořil o tom, že na dobudování infrastruktury po celé zemi do roku 2010 bude stačit 75 miliard, které budou rovným dílem poskytnuty Evropskou unií, státním rozpočtem a investory.

Kontroloři přičítají zpoždění „roztříštěným kompetencím a chybějící komunikaci mezi orgány”.  V praxi tak docházelo k nesouladu mezi složkami státní správy.

Obce nebyly připraveny, tvrdí ministerstvo

Ministerstvo zemědělství v reakci uvedlo, že důvodem zdržení je pomalý rozjezd Operačního programu životní prostředí a špatná investorská příprava měst a obcí.

Resort dále tvrdí, že „do konce letošního roku by měla evropské požadavky splnit všechna zbývající nevyhovující města s výjimkou Prahy”. Uvedl to mluvčí ministerstva Hynek Jordán. Právě jí se ale problém nejvíc týká.

Ignorace pravidel

Ministerstvo zemědělství, do jehož gesce problematika spadá, přitom podle NKÚ v řadě případů ignorovalo pravidla, podle nichž měly být dotace rozdělovány.

„O dotacích z některých programů od listopadu 2011 rozhodoval přímo ministr zemědělství nebo jeho náměstek. Ignorovali přitom pravidla programů, která jasně určují, komu a za jakých okolností může být dotace udělena,” upozornili kontroloři.

Dotaci například dostal státní podnik, ačkoliv tyto peníze nebyly pro státní podniky určeny. Někteří také dostali peněz víc, než pravidla povolovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám