Hlavní obsah

Pět stran odmítlo předvolební debatu v Babišových médiích

Dvojí role politika a vlastníka velkého mediálního domu Andreje Babiše (ANO) odradila šéfy pěti parlamentních stran od debaty na jeho serveru idnes.cz těsně před krajskými a senátními volbami.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Sociální demokracie, TOP 09, lidovci, ODS a Starostové a nezávislí se totiž rozhodli bojkotovat videopřenos, k němuž je pozvala redakce idnes.cz, jež spadá do Babišova impéria Mafra. Shodují se, že to není politicky neutrální prostředí.

Vydavatelství Mafra poslalo podle informací Práva lídrům parlamentních stran pozvánku na předvolební videodebatu na serveru idnes.cz, kterou měl 27. září moderovat šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl. Krajské volby se uskuteční 7. a 8. října.

Nebudu vytvářet dojem, že MF Dnes je neutrální prostředí.
Miroslav Kalousek

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka sdělil Právu, že nevidí žádný důvod se takových diskusí účastnit, protože Babišova média těžko mohou představovat půdu pro korektní politickou debatu.

„Je třeba věci nazývat pravými jmény. MF Dnes a Lidové noviny nejsou nezávislé noviny. Patří Andreji Babišovi, který je aktivně používá jako nástroj svého podnikatelského a politického vlivu a vede na jejich stránkách nepravdivé a účelové kampaně proti svým názorovým oponentům,“ uvedl Sobotka.

Kalousek: Není to neutrální prostředí

Podobně hovoří i šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. „Zdvořile jsem to odmítl, protože Mafra není politicky neutrální prostředí včetně předpokládaného moderátora a nebudu předstírat, že je. My také nepořádáme předvolební debaty na našem stranickém webu,“ řekl Právu. Na svolávanou debatu se nechystá ani vicepremiér a předseda koaliční KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Politika má být jako sport, má se hrát s jasnými pravidly. Pokud je rozhodčí zaměstnancem jedné ze stran zápasu, je tím ten zápas poznamenán.
Petr Gazdík

„Nepůjdu ani na individuální, ani na společnou část. Nebudu vytvářet dojem, že MF Dnes je neutrální prostředí,“ podotkl Bělobrádek.

Fiala: Není to vhodné

Předseda ODS Petr Fiala si myslí, že není možné, aby předvolební diskusi organizovalo médium patřící Babišovi. „Tady si na žádnou objektivitu a nestrannost nelze hrát, vždyť jde o volby, ve kterých Babišovo ANO kandiduje. Za těchto podmínek nepovažuji účast v předvolební debatě za vhodnou a možnou,“ uvedl Fiala.

Předseda STAN Petr Gazdík také potvrdil, že pozvánku nevyužije, ale že je připraven se účastnit debat ve veřejnoprávních nebo nezávislých médiích. „Nedomnívám se, že předvolební debata, kterou organizuje vydavatelství patřící jednomu z aktérů voleb a jehož deníky zejména v posledních měsících nejsou nezávislé, by byla férová. Politika má být jako sport, má se hrát s jasnými pravidly. Pokud je rozhodčí zaměstnancem jedné ze stran zápasu, je tím ten zápas poznamenán,“ řekl Právu.

Poslance čeká Antibabiš

Za necelé dva týdny čeká poslance na schůzi Sněmovny závěrečné hlasování o návrhu zákona o střetu zájmů, jehož součástí je i ustanovení, které členům vlády do budoucna zakazuje zároveň ovládat obchodní korporace a vlastnit média.

Pokud by tento pozměňovací návrh prošel, znamenalo by to, že v případě, že by Babiš chtěl být členem budoucího kabinetu, musel by se vzdát ovládání holdingu Agrofert a nemohl by vlastnit vydavatelství Mafra.

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: KDU-ČSL

Logo KDU-ČSL

Foto: ODS

Nové logo ODS

Foto: STAN

Logo Starostů a nezávislých (STAN)

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Pavel Karban, Právo

Petr Fiala, předseda ODS

Ve hře je také pozměňovací návrh, který by zavedl pravidlo, že firma, ve které má člen vlády alespoň 25 procent, by nesměla dostávat dotace a investiční pobídky. Nakolik jsou tyto návrhy průchodné, napoví 2. září ústavněprávní výbor, který by měl poslancům doporučit, pro co hlasovat a pro co ne. Babiš tyto návrhy považuje za účelové, zaměřené proti své osobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám