Hlavní obsah

Pět obcí volí nová zastupitelstva, lidé dodržují opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pěti českých obcích si v sobotu lidé volí nová místní zastupitelstva. Účast v jednotlivých místech se liší, nikde ale zatím není nadpoloviční. Voliči i komise musí dodržovat protiepidemická opatření. Dosud se volby obešly bez problémů či konfliktů. Místnosti budou otevřené do 22:00. Výsledky budou zveřejněné v neděli na volebním webu.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Volební komise i voliči musí nosit roušky, dodržovat dvoumetrové rozestupy, k dispozici je dezinfekce. Komise kromě jiného dezinfikuje psací potřeby za plentou, které voliči využívají k vyplnění volebních lístků. Volit mohou pouze lidé, kteří nejsou nemocní s covidem, popřípadě nejsou kvůli podezření na nákazu v karanténě. Nakažení lidé nebo lidé v karanténě tentokrát možnost volit nemají, komise bude s mobilní volební urnou obcházet pouze starší nemohoucí občany, nikoliv nakažené.

V obci Petrovice I na Kutnohorsku přišlo do 11:00 odevzdat svůj hlas asi 40 z přibližně 250 voličů. Obvykle chodí k volbám asi 160 lidí, zda pandemie ovlivní volební účast, není jasné, řekl starosta Josef Jaruněk. Obává se, že na účast bude mít vliv i špatné počasí, v obci v sobotu sněžilo, silnice a chodníky jsou pokryté sněhem.

Ve středních Čechách se volby konají také v Hořešovičkách v okrese Kladno a Třeboci v okrese Rakovník. Ve všech třech středočeských obcích proti sobě stojí více uskupení.

Ve Vojníkově na Písecku ke 14:00 volilo asi 30 ze 74 lidí na seznamu. Zastupitelstvo se rozpadlo, když jeden z jeho členů zemřel a další odstoupil, řekla starostka Ivana Soukupová. Všichni voliči podle ní chodí k volbám v respirátorech. V obci je sestavená jen jediná kandidátní listina.

Ve Vlčkově na Svitavsku ze 76 zapsaných voličů do 15:00 odvolilo 25, tedy jedna třetina. „Volby zatím probíhají bez komplikací,” řekla ČTK předsedkyně volební komise. Při volbách v roce 2018 byla volební účast 63 procent. Do sedmičlenného zastupitelstva kandiduje jediná kandidátka Sdružení nezávislých kandidátů VLČKOV, na níž je sedm lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám