Hlavní obsah

Peníze už míří k rodinám zastřelených v ostravské nemocnici

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Bezmála sedm a půl milionu korun, které se nacházejí na transparentním účtu ostravské fakultní nemocnice zřízeném po prosincovém útoku masového vraha Ctirada Vitáska, dostanou pozůstalí sedmi obětí a také dva zranění pacienti přibližně za deset dnů.

Foto: Aleš Honus, Právo

Před nemocnici lidé nosili svíčky a květiny.

Článek

„Aktuální zůstatek rozešleme formou záloh po skončení měsíce ledna,“ řekla Právu mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Sbírka přitom trvá až do konce března. Poté bude uzavřena a bude rozeslán zbytek.

Vedení nemocnice se rozhodlo devadesát procent výtěžku sbírky rozdělit rovnoměrně mezi rodiny sedmi zastřelených pacientů. „Zbylých deset procent bude rozděleno mezi dva pacienty, kteří byli při střelbě zraněni,“ dodala Petlachová.

Co se týče rodin zemřelých, na každou rodinu z aktuálního zůstatku připadá zhruba 950 tisíc korun, na jednoho zraněného 375 tisíc korun.

Střelec v Ostravě měl výcvikovou zbraň, zasekávala se. Obětí mohlo být více

Krimi

Z informací, které nemocnice zveřejnila na svých webových stránkách, vyplývá, že za nejbližší pozůstalé se považují zejména manželé a děti, případně druhové a družky žijící ve společné domácnosti. V případě obětí, které nežijí v partnerském vztahu a zároveň nemají děti, dostanou peníze rovným dílem rodiče. Pokud již nežijí ani rodiče a oběť neměla děti, dostanou peníze rovným dílem sourozenci.

Nejvyšším tempem peníze na transparentním účtu přibývaly zejména v prvních dnech po útoku a částka se zvyšovala až do vánočních svátků. Za poslední tři dny pak na účtu přibyly jen velmi malé částky, není ale vyloučeno, že do konce března se částka ještě zvýší.

Například před několika dny o příspěvku do sbírky rozhodli radní v Novém Jičíně. Město na konto nemocnice pošle 20 tisíc korun. „Zvažovali jsme, zda přispějeme každé rodině zvlášť nebo se zapojíme do veřejné sbírky. Radní nakonec jednohlasně schválili finanční dar ve výši 20 tisíc korun a tuto částku zašleme na transparentní účet Fakultní nemocnice Ostrava,“ řekl starosta Stanislav Kopecký (ANO).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám