Hlavní obsah

Peníze místo stravenek. Vláda schválila daňový balíček

Novinky, ber
Praha

Zaměstnanci by mohli moci od příštího roku dostat místo stravenek peníze. Počítá s tím daňový balíček ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO), který v pondělí schválila vláda. Ten také počítá se zvýšením spotřební daně u tabáků a cigaret.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

„Stravenky nerušíme. Pouze nabídneme zaměstnavatelům jednodušší a levnější alternativu, díky které si budou moct příspěvek na stravování dovolit i malé firmy nebo živnostníci s jedním nebo se dvěma zaměstnanci,“ uvedla Schillerová.

Daňové zvýhodnění paušálu by podle úřadu mělo zůstat stejné jako u stravenek. Zaměstnanci by částku měli dostávat vyúčtovanou samostatně, protože by neměla na rozdíl od mzdy podléhat povinným odvodům a daním.

Z krize se můžeme dostat rychle, tvrdí Schillerová

Stalo se

Ministryně ale upozornila na to, že bude záležet pouze na zaměstnavateli, zda tuto možnost využije, nebo zvolí papírové stravenky. „Pokud jim dosavadní model vyhovuje, mohou u něj zůstat a nic se pro ně nezmění,“ dodala Schillerová.

Po změně stávajícího systému volají podle šéfky resortu financí provozovatelé hospod. Ty nyní platí na úkor své marže vysoké provize běžně ve výši 5 až 7 procent stravenkářským společnostem.

Podle stravenkových firem je ale zásadním problémem stravenkového paušálu fakt, že ruší vazbu příspěvku na stravování. „Zaměstnanci budou moci příspěvek utratit za cokoliv a to velmi pravděpodobně odvede miliardy z pohostinství do jiných sektorů ekonomiky,” říká ředitel společnosti Benefit Management Václav Kurel.

Daň u tabákových výrobků

Daňový balíček počítá i s navýšením spotřební daně u tabákových výrobků, tedy jak ze surového tabáku, tak i ze zahřívaných tabákových výrobků.

Daně rozhodně zvyšovat nebudeme, slíbila Schillerová

Ekonomika

Sazby se budou podle Schillerové navyšovat postupně, a to od roku 2021 do roku 2023. Každý rok se zvedne daň přibližně o 5 procent.

Podle materiálu ministerstva financí by mělo další zvýšení spotřební daně do rozpočtu podle předběžných odhadů přinést v roce 2021 navíc dvě miliardy korun a 1,9 miliardy korun v roce 2022 i v roce 2023.

Reklama

Výběr článků

Načítám