Hlavní obsah

Pekarová Adamová obhájila post šéfky TOP 09. Budu jako motorová myš, slíbila

• Aktualizováno

Markéta Pekarová Adamová byla zvolena na další dva roky šéfkou TOP 09. Na sobotním celostátním sněmu v pražském Cubex Centru na Pankráci neměla vyzyvatele, pro její zvolení hlasovalo 92,6 procenta delegátů. V projevu zejména promluvila o vznikají vládě a současných výzvách a zmínila také situaci v Bělorusku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na celostátním sněmu strany

Článek

Celkem získala 163 ze 176 odevzdaných hlasů.

„Stojíme tu po dvou letech a můžeme zrekapitulovat, že se to podařilo, že budeme mít ve vládě své zastoupení,“ zmínila vize, se kterými na minulém sněmu předstupovala před delegáty.

„Jednoduché to nebude. Očekávání jsou obrovská,“ doplnila s tím, že Česko prochází řadou krizí – zdravotnickou, životního prostředí i důvěry, mimo jiné ve stát i mezi lidmi navzájem. „To musíme řešit,“ zdůrazňovala Adamová.

Koalice: Jsme připraveni okamžitě převzít vládu. Zítra jdeme za Zemanem

Domácí

Za priority pro následující dva roky proto označila důležitost komunikace, vysvětlování a soudržnosti také uvnitř stran. „Budu jako motorová myš jezdit po celém Česku,” slíbila vlastní zapojení.

„Pomozme Bělorusku svrhnout diktátora” 

Podle dřívějších vyjádření zástupců má strana pod jejím vedením pokračovat také v proevropské orientaci. „Chtěla bych, abychom předsednictví naplno využili,” připomněla blížící se roli Česka v Radě EU a vyzdvihovala „havlovský” lidskoprávní aspekt.

V této souvislosti se podle ní nabízí Bělorusko. „Pomoci tamní opozici konečně svrhnout diktátora, který má v zádech (ruského prezidenta Vladimíra) Putina,” burcovala. V čele Běloruska stojí autoritářský prezident Alexandr Lukašenko.

Novou předsedkyní Sněmovny se stala Pekarová Adamová

Domácí

Adamová v říjnových volbách napomohla k vítězství koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL). Kandidátku vedla v hlavním městě, kde koalice obdržela 40 procent hlasů.

Zároveň sama Adamová získala celkově druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů, bezmála 50 tisíc, a byla na ustavující schůzi Sněmovny zvolena předsedkyní dolní komory.

Pokud jde o TOP 09, zdvojnásobila počet poslanců na 14 a spolu s ODS, KDU-ČSL, STAN a Piráty míří do vlády, kde má strana mít dva zástupce – šéfa resortu zdravotnictví Vlastimila Válka a ministryni pro vědu, výzkum a inovace bez portfolia Helenu Langšádlovou.

Kupka míří na dopravu, Langšádlová na vědu a výzkum. Propálil to koaliční poslanec

Domácí

Czernin: Nesmíme se stát papaláši 

Křeslo prvního místopředsedy suverénně obhájil senátor Tomáš Czernin, který byl v minulé volbě předsedy v roce 2019 protikandidátem Adamové. Nyní stejně jako ona neměl vyzyvatele.

„Stojíme na prahu doby, kdy povedeme tuto zemi. Je to důležité, ale zrádné. Nesmíme se stát papaláši, kteří chodí s ochrankou i na záchod a vozí se s majáčky,” apeloval na spolustraníky.

„Budu Markétě krýt záda, budu jí oporou,” řekl po svém zvolení. Czernin ve volbě obdržel 170 ze 177 odevzdaných hlasů, tedy 96 procent.

Místopředsedou je znovu i Válek

Řadovým místopředsedou se stal již podruhé Válek, který obdržel 163 z 181 odevzdaných lístků. V projevu se vracel k blížícímu nástup do čela zdravotnictví. „Udělám všechno proto, abych dělal tu práci co nejlépe ku prospěchu pacientů a českého zdravotnictví. Ale pořád jako člen TOP 09,“ uvedl.

Babiš po volbách Válka vyzýval, teď ho ignoruje a zesměšňuje

Domácí

Funkci ve vedení obhájili také senátor Herbert Pavera s 157 hlasy a šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob se ziskem 111 hlasů. Nově se do vedení dostal také staronový poslanec Michal Kučera, který obdržel 135 hlasů.

Ve volbě naopak propadl dosavadní místopředseda a šéf karlovarské buňky Lukáš Otys, jenž získal pouze 65 hlasů.

Pohoda, klid a vir. Praha přišla s vlastní očkovací kampaní

Domácí

Nominaci před hlasování složil europoslanec a někdejší předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, uvedl, že se chce jako šéf pražské buňky věnovat nadcházejícím komunálním volbám. „Nechci se rozptylovat jinými politickými úkoly,“ řekl delegátům.

Schwarzenberg delegáty varoval

Na místě promluvil například čestný předseda strany Karel Schwarzenberg. „Máme veliké vítězství, ale přiznejme si, že jsme ho dosáhli jenom proto, že jsme skvěle spolupracovali,“ reflektoval volební úspěch. Současně ale varoval před koncem spolupráce stran. „Zpátky spadneme do bezvýznamnosti,“ podotkl.

Lipavský: Nemám informaci, že by Zeman nechtěl zrovna mě

Domácí

Pozornost také vzbudilo, že kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), kterého podle všeho odmítá prezident Miloš Zeman, označil za naději české politiky.

Rakušan: Prezidentská kandidatura? Nevím, zda mám dost zkušeností a moudrosti

Parlamentní volby

Naopak hosté z řad lídrů stran vznikajícího kabinetu přednesli zdravice pouze online. „Ve vládě zasednou mí přátelé,“ řekl šéf STAN Vít Rakušan. „Historické šrámy jsou zažehnány,“ doplnil.

Sněm se kvůli zhoršení epidemické situace s nemocí covid-19 konal částečně on-line, delegáti o tom rozhodli v předchozích dnech. Na místě je proto asi jen 30 z nich, ostatní sledují přenos na internetu a hlasují on-line.

Reklama

Výběr článků

Načítám