Hlavní obsah

Pecina chce přijmout tisíc policistů a dvě stovky hasičů

Právo, tom

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina chce v příštím roce přijmout až tisíc nových policistů a dvě stovky hasičů. Pětina nových policistů by měla zamířit do Moravskoslezského kraje.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina

Článek

„Mám příslib navýšení finančních prostředků v rozpočtu resortu vnitra. Příští týden by to mělo vládou projít, a jakmile parlament rozpočet schválí, což doufám, že bude nejpozději v prosinci, tak se okamžitě začnou nabírat noví policisté a hasiči,“ řekl Pecina.

Podle Peciny je akutní nedostatek policistů a hasičů alarmující. „Policistů na ulici se nám zoufale nedostává a situace v Hasičském záchranném sboru je obdobná. V celé republice chybí více než 600 hasičů, aby byly naplněné stavy, které nařizují vyhlášky a zákony. Musíme se snažit velmi rychle tento nezákonný stavy napravit,“ řekl v pátek Pecina.

Výběr by začal ještě letos

Výběrová řízení by podle ministra Peciny mohla začít už letos. „Ale až po schválení rozpočtu parlamentem bude policejní ředitel oprávněn nové policisty přijímat. Očekávám, že výběrová řízení skončí někdy v únoru až březnu,“ doplnil Pecina.

Většina z dvou set policistů pro Moravskoslezský kraj by podle Krajského policejního ředitele Tomáše Kužela zůstala v Ostravě. „Všechny síly a prostředky vložíme do přímého výkonu služby,“ slíbil Kužel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám