Hlavní obsah

Policie má dostatek sil na zajištění bezpečnosti v českých městech

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Policie ČR má dostatek sil i prostředků, aby zajistila bezpečnost v ulicích českých měst, a to v jakékoliv jejich lokalitě. Na setkání s novináři to v úterý v Českých Budějovicích po jednání ministra vnitra Martina Peciny a primátora Juraje Thomy (HOPB) řekl policejní prezident Martin Červíček.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Martin Červíček, Martin Pecina (uprostřed) a Juraj Thoma při tiskové konferenci.

Článek

Zdůraznil, že jakákoliv událost či podnět nezůstane ze strany policie bez povšimnutí a bude řešena velmi rychle. Zároveň dojde k posílení policejního obvodního oddělení v Českých Budějovicích.

Ministr Pecina pak věří, že situace se na českobudějovickém sídlišti Máj, kde došlo v minulých týdnech k nepokojům, zcela zklidní a v současné době ji považuje už za stabilizovanou.

„Policie ČR ve spolupráci s městem a městskou policií musí udělat vše pro to, aby se zde lidé cítili bezpečně. Hlídková činnost je na Máji nyní velmi nadstandardní a bude trvat tak dlouho, až se situace zcela uklidní,“ konstatoval Pecina.

Rovněž slíbil, že v rámci zvyšování stavu policistů, jejichž počet má příští rok stoupnout o tisíc, dojde k posílení mužů českobudějovického obvodního oddělení.

Nechceme, aby v ulicích českých měst došlo k nekontrolovanému násilí a akcím, které by měly nepředvídatelné důsledky.
Martin Pecina

Pokračovat bude i prevence a na Máj budou nasazeni čtyři tzv. asistenti prevence kriminality, kteří mají dokonalou znalost prostředí a jsou z lokality, které se problémy týkají. Budou chodit společně s hlídkami městské policie. Důvod, proč zatím nepůsobil v Budějovicích ani jediný, byl podle Peciny ten, že situace se zde jevila klidná.

„Situace ve společnosti už je taková, že sociální napětí roste a i malý incident se stává rozbuškou rozsáhlejšího nepokoje,“ dodal Pecina s tím, že klíčem k řešení je dostatek pracovních míst, a to i pro lidi z vyloučených lokalit.

„Nechceme, aby v ulicích českých měst došlo k nekontrolovanému násilí a akcím, které by měly nepředvídatelné důsledky,“ zdůraznil ministr.

Město pak počítá se zřízením informačního detašovaného pracoviště; další mobilní služebnou městské policie. Ta zůstane na sídlišti tak dlouho, dokud to bude zapotřebí. Už nyní se počet strážníků na Máji zvýšil ze šesti na dvojnásobek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám