Hlavní obsah

Peake za věrnost na vnitro. Nebo na spravedlnost?

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéfové pravicových stran už mají skoro hotovou stínovou vládu, kterou chtějí ve středu představit. Problém je jen s umístěním šéfky LIDEM Karolíny Peake.

Foto: Petr Horník, Právo

Kam s ní? Karolína Peake (LIDEM)

Článek

Kandidátka koalice ODS, TOP 09 a LIDEM na premiérku Miroslava Němcová podle informací Práva Peake na úterní večerní schůzce navrhla na ministryni vnitra, aby se jí odvděčila za věrnost koalici. Peake a její poslanci totiž byli od počátku pod tlakem prezidenta, aby pomohli Rusnokově vládě.

S tím ale nesouhlasil šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg a navrhl, aby Peake dostala na starost ministerstvo spravedlnosti s tím, že Pavel Blažek přejde na vnitro. Šéf TOP 09 informace Práva nepřímo potvrdil. „To je docela možné, že to takto bylo,“ řekl. Dodal, že nešlo o ultimativní odmítnutí. „To nebyla tvrdá diskuse, jen jsem líčil výhody tohoto řešení,“ poznamenal.

Podle informací Práva to ale způsobilo v ODS obavy, aby jihomoravská organizace, odkud Blažek pochází, příliš neposílila.

Podle Schwarzenberga musí ještě najít náhradu za ministra obrany Vlastimila Picka. „Musí to být skutečný odborník,“ podotkl. Dodal, že věří, že se dohodnou brzy, aby mohla Němcová v pravý čas vládu představit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám