Hlavní obsah

Pavel: Rusko je nespokojené se stavem světa, proto je proti NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rusko nesdílí stejné hodnoty jako Západ, a proto není spokojené se současným uspořádáním světa a vede konfrontační politiku vůči Severoatlantické alianci. Na konferenci Stratcom summit v Praze to ve čtvrtek řekl předseda vojenského výboru NATO generál Petr Pavel, který označil Rusko za jednu ze dvou největších aktuálních výzev pro alianci.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel vystoupil v Praze na Stratcom summitu 2018.

Článek

NATO podle něj může nejlépe odpovědět na ruské snažení tím, že bude držet pohromadě a bude pracovat na zajištění odstrašujících vojenských kapacit.

"Rusko je nešťastné ze současného světového řádu založeného na západním typu liberálních demokracií a snaží se ho změnit tak, aby se více shodoval s jeho národním modelem společnosti," řekl Pavel. Podle něj přitom vůči NATO Rusko nevystupuje s klasickou vojenskou agresí, ale zaměřuje se na hybridní nástroje, zejména na propagandu, kterou šíří v klasických médiích i na sociálních sítích.

"Rusko se snaží otřást tím, jak společnosti na Západě vnímají NATO, jeho cíle a činy," řekl Pavel. "Dělá to velmi efektivně. Vzhledem k tomu, že veřejnost je většinou zvyklá vnímat zprávy prostřednictvím titulků a zkratek, uměle vytvořené informace se mohou zdát pravdivé," dodal. Šíření dezinformací nahrává podle něj i to, že západní společnosti jsou na rozdíl od té ruské otevřené, takže obsah zpráv, které veřejnost dostává, není kontrolovaný.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel vystoupil 3. května v Praze na Stratcom summitu 2018.

Z dlouhodobého hlediska se ale podle Pavla ukazuje, že otevřená společnost, i když je zranitelnější, je pro lidi lepším místem k životu, protože dbá na dodržování principů a hodnot. NATO se podle něj musí této své výhody držet.

Zároveň aliance musí posilovat svou soudržnost, kterou se podle Pavla Rusko snaží narušit. Musí také posílit svou společnou obranu, což znamená i dodržet závazek všech členských států vydávat na obranu nejméně dvě procenta HDP. "Našim protivníkům tím ukazujeme, že by agrese byla drahá a měla by malou pravděpodobnost na úspěch," řekl Pavel.

Odstrašujícím způsobem podle něj působí i posílení vojenské přítomnosti aliance v Pobaltí a v černomořském regionu. Pavel zároveň odmítl ruskou interpretaci, že jde o agresivní kroky zaměřené vůči Moskvě. "Kdyby Rusko neprovedlo invaze do Podněstří, do Gruzie a na Ukrajinu, přičemž vyhodilo z okna všechny mezinárodní normy, NATO by neposilovalo svou vojenskou přítomnost na svém východním a jižním křídle," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám