Hlavní obsah

Patnáct let od povodní: V Písku si velká voda odnesla dva lidské životy

Novinky, Kristýna Léblová
Písek

Ničivá povodeň v roce 2002 vtrhla do jihočeského města Písek jako lavina. Kromě toho, že zničila píseckou chloubu Kamenný most, vzala si dva lidské životy. Místní lidé nevěřili, že hladina vystoupá tak vysoko, a odmítali opustit své domovy.

Patnáct let od povodní v Písku: Voda si odnesla dva lidské životyVideo: Novinky

 
Článek

„Vybavím si asi jenom hrůzu z té doby,“ říká smutně bývalý přednosta okresního výboru a předseda tehdejší povodňové komise Zdeněk Prokopec s tím, že Orlická přehrada nesměla masivně odpouštět, čímž došlo k zastavení toku jak Vltavy, tak Otavy a Blanice. Tím voda zůstala stát a v Písku stála šest dní.

Evakuace

Muselo být evakuováno na 4000 osob, poškozeno bylo 150 bytů. „Nejtragičtější byla ztráta dvou lidských životů. Nebyla to naše vina,“ vzpomíná Prokopec a dodává: „V té druhé vlně došlo k pozvolnému navyšování hladiny, lidi byli předem upozorněni, ale zvlášť ti, kteří bydleli u vody, nevěřili, že by ta voda mohla vystoupit tak vysoko.“ Tyto obyvatele podle něj musely zachraňovat vrtulníky.

Evakuovaní lidé byli umístěni v kasárnách, školách, na obecních úřadech.

Kamenný most

Se slzami v očích ale písečtí obyvatelé sledovali, jestli povodeň strhne druhý nejstarší kamenný most v Evropě ze 13. století. Voda dosahovala dva metry nad mostovku. Až na malý díl mezi sousoším Kalvárie a sv. Jana Nepomuckého bylo strženo zábradlí v celé délce mostu. Voda odplavila kamennou dlažbu i veškerou izolaci mostovky, strhla sochu anděla v sousoší sv. Jana Nepomuckého a posunula sousoší sv. Anny i se soklem a kameny.

Foto: Novinky

Most nebyl pod vodou vidět.

Práce na obnově mostu začaly okamžitě. K financování oprav přispěli lidé ve sbírce, zpěvák Karel Gott věnoval sto tisíc korun. Celkem se vybralo přes pět miliónů korun.

Celkové škody

Škody byly tehdy enormní. „Jenom na městském majetku přesahovaly 200 miliónů korun. Ale samozřejmě ty celkové škody mohly být někde okolo jedné miliardy, protože bylo zničeno i mnoho soukromého majetku. Během několika dní jsme dostali peníze z ministerstva financí a už jsme vypláceli zálohy lidem na poškozené věci, na poškozený majetek,“ řekl Novinkám bývalý starosta Písku Luboš Průša.

Foto: Novinky

Kamenný most se opravil ze sbírky lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám