Hlavní obsah

Pašeráci migrantů se vrací do ČR, hledají nové trasy

Právo, Jakub Bartosz

Nejdřív auto s pár lidmi, nakonec dodávka nebo kamión plný migrantů. Převaděči uprchlíků podle policie znovu testují české území, zda je vhodné pro převoz lidí do Německa nebo skandinávských zemí, kde hledají uprchlíci z Blízkého východu azyl.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Při první migrační vlně v roce 2015 tvrdě narazili na policejní kontroly a jejich aktivita relativně opadla, nyní to prý zkoušejí znovu.

Zatímco v roce 2017 policie zajistila na českém území 172 tranzitních migrantů, od začátku letošního roku to bylo podle informací Práva již 109 lidí.

„Převaděči hledají stále nové způsoby a cesty, kudy dostat migranty do cílové země. Jednotlivé státy se tomu průběžně přizpůsobují a přijímají opatření, která převaděčům trasu zkomplikují anebo úplně uzavřou,“ sdělila Právu včera mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Patrně se převaděči domnívali, že to už přes nás bude snadné
Kateřina Rendlová, cizinecká policie

Migrační tlak podle ní polevil na konci roku 2015. „Téma migrace částečně utichlo. Patrně se převaděči domnívali, že to už přes nás bude snadné,“ komentovala současnou situaci.

Nejvyužívanější trasou je stále linka Itálie–Rakousko–Německo. Převaděči jsou cizinci, například Turci.

Česko bylo podle mluvčí dlouho známé tím, že tudy nešlo projet bez kontrol.

„Čekali jsme je (migranty) hlavně na jižní Moravě, pak šli do detencí, kam nechtěli, protože tady nežádali o azyl, takže tudy jeden čas vůbec nejezdili,“ upřesnila Rendlová.

Převaděči si podle policie trasu testují tak, že jedou nejdřív sami a zjišťují, kolikrát je policie zastaví, pak s sebou vezmou jen pár lidí a zkoušejí, co to udělá. Když mají pocit, že průjezd zvládnou, naloží celou dodávku či kamión.

„Jenomže když je potom chytí policie na německém území, kde migranti požádají o azyl, tak se jich ptají, jak se tam dostali, a oni odpovědí, že přes Česko s převaděčem. I to bývá okamžik, kdy se o tom od sousedního státu dovíme a dostaneme signál, na které trasy se máme zaměřit. Je nutné si informace předávat,“ uvedla mluvčí.

„Stále běží opatření zaměřené na dodávky, jedná se o spolupráci české a německé policie, jeden bez druhého to nedá,“ sdělila.

Hlídky hlavně na vstupu a výstupu

ČR podle Rendlové stále není pro migranty cílovou zemí, není ale také tranzitním územím. Zvýšený počet zachycených uprchlíků je prý výkyv spojený právě s hledáním nových tras nebo se zkoušením předchozích cest.

České území kontrolují v souvislosti s migrací stovky policistů, kteří jsou nasazení v každodenních hlídkách.

„Intenzivnější hlídky jsou v krajích, které jsou tzv. na trase, a to je kraj Jihomoravský, Plzeňský, Ústecký a Jihočeský. Jde o místa, kde nelegální migranti do naší země vstupují nebo kde ji opouštějí,“ sdělila Rendlová.

Zda se migrační vlna znovu zvedá, lze podle ředitelky Sdružení pro integraci a migraci Magdy Faltové těžko hodnotit.

„Nemáme dostatek informací. Pokud se podíváte na zajištěné osoby, tak jsou to často Kurdové z Iráku či ze Sýrie, Iráčané, Afghánci, kteří míří do Německa. Jedná se o země, které jsou nebezpečné, ale zároveň tam nedochází k větší eskalaci násilí,“ sdělila Právu.

Současně je prý značně komplikovaná migrační trasa přes Balkán. „Nemyslím si, že v dohledné době uvidíme dramatické zvýšení počtu lidí, kteří tranzitují přes Česko,“ nastínila.

Migrační vlnu rovněž nevnímá ředitelka Poradny pro integraci Monika Korábová, která pracuje s již legálně usazenými cizinci s udělenou mezinárodní ochranou.

„Takových projde naší organizací za rok i několik tisíc. Jsou to však převážně cizinci z Ukrajiny, Ruska, Latinské Ameriky a v menší míře z Blízkého východu. Dle statistik ministerstva vnitra za loňský rok požádalo o azyl cca 1500 osob a dostalo jej asi 29 lidí a něco kolem 120 osob dostalo doplňkovou ochranu. To opravdu na migrační vlnu nevypadá,“ upřesnila.

Policie rozkryla gang převaděčů

Téma migrace rozvířil v předešlých dnech německý list Die Welt, podle kterého se zvýšil počet migrantů zachycených na hraničním území s ČR, tamější policejní odbory dokonce prý žádají posily.

Die Welt uvedl, že loni od června do prosince německá policie zachytila u hranic 204 běženců, přičemž letos v prvních třech měsících to bylo již 267.

Rendlová ale situaci vysvětluje tím, že se jedná o důsledek rozsáhlé policejní akce zaměřené na pašeráky lidí, která se uskutečnila ve spolupráci mezi českou Národní centrálou proti organizovanému zločinu (NCOZ) a jejím německým protějškem.

„Na začátku března jsme sami informovali o rozkrytí sítě převaděčů, která od počátku roku převezla přes naše území do Německa minimálně 200 osob. Policie vysledovala činnost převaděčských struktur a v konečné fázi podezřelé na území Německa zatkla a nyní jsou ve vazbě,“ dodala mluvčí.

Výběr článků

Načítám