Hlavní obsah

Paroubkův návrat je bublina, říká Zaorálek

Právo, jim
Aktualizováno

Pomocná ruka Jiřího Paroubka pro sociální demokracii může být stejně snadno odmítnuta, jak překvapivě byla nabídnuta. Podle lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka nemá bývalý předseda jeho strany a expremiér moc šancí na obnovení legitimace, protože stranické stanovy pamatují na to, když bývalý člen sociální demokracii poškozoval. Zaorálek to řekl v neděli v pořadu Partie v televizi Prima.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lubomír Zaorálek.

Článek

„Jiří Paroubek se nevrací do soc. dem. jednoduše proto, že když někdo odejde ze strany a založí stranu, která pak soc. dem. odebírá procenta, tak na to máme ve stanovách speciální proceduru,“ řekl Zaorálek.

Podle něj by s přijetím Paroubka musela souhlasit i pražská organizace ČSSD, což zdaleka není jisté. „Je to bublina, která za to ani nestála,“ podotkl Zaorálek.

Podle něj nemusel Paroubek soc. dem. nikdy opouštět a zakládat si vlastní stranu LEV 21. „Pan Paroubek byl ten, který mi říkal, že soc. dem. jednou propadne a že já budu škemrat, abych šel do jeho nové strany,“ prozradil Zaorálek.

Poznamenal, že sám hledal pro expremiéra uplatnění a Paroubek prý měl „solidní nabídky“.

Sobotka: V ČSSD není žádné velké nadšení

Podobné argumenty jako Zaorálek zmínil i premiér a donedávna předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka v České televizi.

„Jeho návrat je komplikovaný právě proto, že kandidoval proti soc. dem.,“ řekl s tím, že strana se teď bude spíše soustředit na volby, a ne na Paroubkovo angažmá.

„Jiří Paroubek už návrat oznamoval několikrát, zatím se mu to nepodařilo. Jeho návrat je teď problematický a není žádné velké nadšení pro jeho přijetí,“ dodal Sobotka.

Paroubek oznámil svůj návrat do ČSSD v sobotu. „Chci vstoupit do sociální demokracie a chci jim morálně pomoct, protože strana je v mimořádně obtížné situaci,” řekl Paroubek Novinkám s tím, že nic dalšího nechce komentovat.

Stranická organizace by jeho vstup měla schvalovat 26. června. [celá zpráva]

Anketa

Pomůže ČSSD návrat Jiřího Paroubka?
Ano
9,7 %
Ne
90,3 %
Celkem hlasovalo 2266 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám