Hlavní obsah

Expremiér Jiří Paroubek se vrací do ČSSD

Aktualizováno

Bývalý předseda vlády a někdejší šéf ČSSD Jiří Paroubek se vrací do sociální demokracie. Stane se členem ČSSD v Cerhenicích na Kolínsku. Do strany se vrací, protože je podle jeho slov v mimořádně složité situaci a chce jí poskytnout morální pomoc.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Paroubek

Článek

Paroubek vstoupil do ČSSD v Cerhenicích, kde je starostou Marek Semerád, dlouholetý přítel a bývalý spolupracovník Davida Ratha.

„Chci vstoupit do sociální demokracie a chci jim morálně pomoct, protože strana je v mimořádně obtížné situaci,” řekl Novinkám s tím, že nic dalšího nechce komentovat.

Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák na zprávu o jeho návratu reagoval slovy: „Mrzí mě, že nám chce pomáhat až teď. Vzpomínám si na situaci, kdy odešel z čela sociální demokracie a založil si vlastní projekt.” Sklenák připomněl jeho výrok, že je otázkou, jak se sociální demokracii bude bez něj dařit a jak dlouho přežije.

Na to reagoval Paroubek slovy, že když předtím žádal o vstup do strany, tak jej nepřijali.

Zaorálek: Rozchod s Paroubkem se nepovedl

Nový volební lídr sociální demokracie Lubomír Zaorálek to komentoval slovy: „Jsme demokratická strana a každý může požádat o vstup. Svého času jsem pokládal za velice nedobré, že Jiří Paroubek ze strany odešel, a dokonce zakládal stranu novou”.

Zaorálek by si přál, aby další odcházející předsedové měli se stranou jen dobré vztahy. Jinak je to podle jeho slov jen marnění lidského potenciálu S Parobukem se rozchod podle jeho slov nepovedl, byl to „nepovedený příběh”.

„Pro mě je těžké to komentovat, protože si myslím, že byla chyba, že tehdy odešel. Co znamená jeho návrat, to ví spíš on než já,“ dodal.

Vstup se musí schválit 

"Vyplnil už přihlášku," potvrdil předseda kolínských sociálních demokratů  Semerád. Organizace by jeho vstup měla schválit 26. června. Komplikace Semerád neočekává. Podle něj Paroubek ještě v politice neřekl poslední slovo.

Paroubek vstoupil do obnovené ČSSD v roce 1989. Hned zamířil do jejího vedení, stal se ústředním tajemníkem a v roce 1993 neúspěšně kandidoval na předsedu proti Miloši Zemanovi.

Do nejvyšších pater politiky naplno vstoupil v dubnu 2005, kdy se po odstoupení Stanislava Grosse stal do srpna 2006 předsedou vlády a od května 2006 do června 2010 zastával post  předsedy ČSSD. Na něj rezignoval po parlamentních volbách 2010, kdy strana pokračovala v opozici.

V říjnu 2011 oznámil odchod z ČSSD. Poté byl předsedou strany Národní socialisté - levice 21.století (LEV 21). Dnes už nepatří mezi hlavní politické hráče.

Reklama

Výběr článků

Načítám