Hlavní obsah

Paroubkovi nevadí Rathova vstřícnost ke komunistům

Právo, Jiří Ovčáček

Šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi nevadí názor jeho spolustraníka, středočeského hejtmana Davida Ratha, který si dokáže představit menšinovou vládu ČSSD podporovanou komunisty. Paroubek míní, že se věc dramatizuje. O variantě menšinové vlády sociálních demokratů s podporou KSČM se podle něj hovoří pět let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek a středočeský hejtman David Rath na tiskové konferenci

Článek

"Myslím, že celá záležitost se dramatizuje. Jestli mně něco vadí na tom jeho rozhovoru, tak to byly jiné věci, ne tato,“ řekl v úterý Paroubek na dotaz Práva, co říká na Rathův vstřícný názor na vládu ČSSD podporovanou komunisty. Paroubek také poukázal na to, že o variantně minoritní vlády sociální demokracie se hovoří pět let.

"On se vyjádřil o tom, že jedna z možností je minoritní vláda ČSSD, bez účasti komunistů a s podporou komunistické strany," doplnil Paroubek s tím, že variant budoucího vládního uspořádání je víc.

"Stejně tak mohou ČSSD podpořit jiné politické strany nebo sociální demokracie může utvořit menšinovou nebo většinovou vládu s lidovci, tu mohou podpořit třeba ty středopravé strany. Stejně tak je možné uspořádání středolevé s dvěma středovými stranami, pokud se dostanou do Poslanecké sněmovny," vyjmenoval Paroubek.

S Rathem ale nesouhlasí místopředseda ČSSD Milan Urban a lídr kandidátky ve středních Čechách. "Vidíte, jak jsme demokratická strana. Já mám stanovisko úplně opačné," řekl v pondělí Urban Právu.

Na Ratha v úterý zareagovali také komunisté. Šéf strany Vojtěch Filip se domnívá, že jde pouze o Rathův osobní názor. "Jeho názor nepovažuji za názor ČSSD, je to jeho osobní názor," řekl na tiskové konferenci ve Sněmovně.

To, že se Rath vyslovil pro vládu soc. dem. podporovanou komunisty, Filipa překvapilo. "Slyšel jsem o názoru pana Davida Ratha. To, že to řekl právě on, mě překvapilo vzhledem k tomu, jakým způsobem vyjednával s naší středočeskou reprezentací," uvedl.

S Rathem ovšem Filip souzní v názoru na KSČM. Hejtman o ní uvedl, že se chová seriózně. Podle Filipa to patří k politice komunistů po dobu uplynulých dvaceti let.

Výběr článků

Načítám