Hlavní obsah

Paroubkovci v ČSNS 2005 operují kompromitující nahrávkou exšéfa Janka

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Příznivci expředsedy soc. dem. Jiřího Paroubka v České straně národně socialistické (ČSNS 2005) tvrdí, že bývalý lídr Karel Janko obdržel korupční nabídku od šéfa ústecké ČSSD Arna Fišery a přítele ústecké hejtmanky, chomutovského soc. dem. Romana Housky. Dokládat to má tajná nahrávka, kterou na setkání s Jankem pořídil člen ČSNS 2005 Martin Vrtiška. Fišera, Houska a Janko to odmítají.

Článek

Místopředseda ČSNS 2005 Přemysl Votava v pondělí na tiskové konferenci v nových stranických prostorách v pražské Radlické ulici vyrukoval s tvrdým obviněním.

„Důkazy, které máme k dispozici, nám poskytl jeden z našich členů, který byl v poslední době opakovaně s panem Jankem ve spojení a ten se mu svěřil s pozadím jeho jednání s předsedou ústecké ČSSD Arnem Fišerou a partnerem ústecké hejtmanky Jany Vaňhové Romanem Houskou,“ prohlásil.

Votava odkázal na tajné nahrávky, které má mít v držení Vrtiška. „Podle svědectví tohoto našeho člena, které má podle svých slov podepřeny i nahrávkami, přislíbili tito dva představitelé ČSSD v Ústeckém kraji zajištění sponzorů pro ČSNS 2005 v případě, že se pan Janko bude vyjadřovat proti spolupráci s Jiřím Paroubkem,“ uvedl místopředseda ČSNS 2005.

Namazal jsem mu chleba s paštikou a upozornil jsem ho na praktiky, kterých může být obětí.
Arno Fišera

Na tiskové konferenci bylo rozdáno Vrtiškovo čestné prohlášení, ve kterém uvedl, že se mu na schůzce Janko svěřil, že navštívil Housku za účelem získání kompromitujících materiálů na Paroubka a také, že hovořil opakovaně o finanční nabídce od ČSSD. Vrtiška dodal, že je schopen svá tvrzení doložit nahrávkou z jednání s Jankem. Nahrávku ale ČSNS 2005 nezveřejnila.

Ústřední tajemník ČSNS 2005 Jaroslav Andres se pak v pondělí kvůli kauze obrátil dopisem na šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku. „Jedná se o podezření možné politické korupce v podobě příslibu zajištění sponzorů od zmíněných představitelů ústecké ČSSD ve prospěch ČSNS 2005 za protislužbu pana Janka v podobě jeho veřejného vystupování proti Jiřímu Paroubkovi,“ napsal Andres lídrovi ČSSD, kterého vyzval, aby podezření prošetřil a přijal příslušné opatření.

"Jiří Paroubek už není náš člen a s ČSNS a jejich ostudami nemáme a nebudeme mít nic společného," reagoval pro Právo Sobotka.

Janko na dotaz Práva odmítl, že by na schůzce s Vrtiškou hovořil konkrétně o nabídce od Fišery a Housky. „Neřekl jsem, že jsem dostal nabídku, řekl jsem že mohu mít sponzory, ale nikdy jsem neřekl koho,“ prohlásil Janko s tím, že není důvod se tajit s tím, že se mu hlásili sponzoři, kteří by pomohli ČSNS 2005, pokud by vyhrál spor s Paroubkem. Janko dodal, že ho fakt, že byl Vrtiškou nahrán, nepřekvapuje.

Stejně tak tvrzení Paroubkových lidí odmítl Fišera. Nepopírá, že se s Jankem viděl, ale odmítá obvinění z politické korupce. „Pana Janka jsem viděl jednou v životě, když jsem byl požádán o setkání. Namazal jsem mu chleba s paštikou a upozornil jsem ho na praktiky, kterých může být obětí. O žádné spolupráci a dalších takových věcech nebyla řeč,“ řekl Fišera Právu.

Podobně se vyjádřil Houska. „Nic takového neproběhlo. Pan Janko se mi na schůzce, kterou jsem já neinicioval, svěřil, že mu Paroubek nabízí doživotně placeného čestného předsedu strany. Řekl jsem na to, že jestli mu Paroubek něco slibuje, tak to nikdy nesplní a že takové plky jsme schopni splnit taky. Nic víc, žádné peníze,“ prohlásil s tím, že se rozhodl podat trestní oznámení na Paroubka a jeho blízkého spolupracovníka Petra Dimuna.

O tajně pořízené kompromitující nahrávce, která má prokázat pokus finančně motivovat Janka ze strany Fišery a Housky už přitom v neděli psal na svém Facebooku právě Dimun. „V tomto případě existuje důkaz v podobě nahrávky, takže když bude mít ÚKRK ČSSD (kontrolní komise soc. dem., pozn. red.) odvahu, může konfrontovat Stanovy ČSSD s tím, že představitelé ČSSD v Ústeckém kraji uplácejí předsedu jiného subjektu,“ napsal Dimun. Stejně tak s obviněním v neděli večer vyrukoval sám Paroubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám