Hlavní obsah

Paroubek: Zákrok proti Jacques je neomluvitelný

– PRAHA

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) označil v úterý zákrok policisty proti ředitelce sekce lidských práv úřadu vlády Kateřině Jacques při prvomájové demonstraci za neomluvitelný. Řekl to po setkání s Jacques, která kandiduje do Sněmovny za zelené. Podle premiéra by měl být zasahující policista propuštěn.

Článek

"Zasahující policista jednal zřejmě v přechodném pominutí mysli, to co provedl je neomluvitelné a myslím si, že by měl odejít od policie", uvedl Paroubek s tím, že policista si vůbec neměl dovolit takto zasáhnout. "Sdělil jsem Kateřině Jacques své stanovisko, že se zásahem policisty nesouhlasím. Probírali jsme i další věci, které se týkají lidských práv. Zjistili jsme, že máme v řadě oblastí podobné názory," dodal premiér.

Inspekce ministerstva vnitra dostala za úkol co nejdříve vyslechnout svědky a další účastníky akce a vyhodnotit videozáznamy. "Já jsem uložil řediteli inspekce, aby to bylo co nejrychleji, do konce týdne by to mohlo být hotové," uvedl ministr vnitra František Bublan.

Zasahující policista už byl podle něj postaven mimo službu a pokud se prokáže, že zneužil pravomoc veřejného činitele, bude propuštěn.

Kateřina Jacques tvrdí, že ji policista napadl a bil. [celá zpráva] Chce na něj proto podat trestní oznámení. Stěžovat si hodlá i na chování jeho kolegů, kteří incidentu pouze přihlíželi.

Policie prý k zásahu měla důvod, ministr má jiný názor

Pražská policie tvrdí, že k zásahu vůči Kateřině Jacques měla důvod. Nechce ale komentovat, jestli byl v pořádku a v souladu se zákonem.

Podle ředitele policie Prahy 2 Jana Navrátila skupina sympatizantů Strany zelených "narušovala koncepci zadní strany pochodu". Policisté, kteří průvod neonacistů doprovázeli, ji proto předvedli na služebnu.

Ministr Bublan po zhlédnutí videozáznamů a rozhovoru s Jacques prohlásil, že zásah policisty byl "naprosto zbytečný".

"To dění, které bylo mezi anarchisty a skinheady, to bylo skutečně o kus dál a tady to byl pouze takový chvost celého průvodu. Nebezpečí tam nehrozilo a policista se choval skutečně neadekvátně," uvedl Bublan

Policejní prezident Vladislav Husák nechtěl na základě dosavadních informací zásah hodnotit. Uvedl, že postavení policisty mimo službu by mělo uklidnit situaci a vytvořit prostor pro objektivní vyšetření věci.

Policista se měl chovat jako šílený

Kateřina Jacques v pondělí spolu s dalšími členy Strany zelených protestovala v Praze proti demonstraci neonacistů. Podle ní byl policejní zákrok brutální a zasahující policista se choval jako šílený. [celá zpráva]

Policista, který se dostal do incidentu s Jacques, slouží podle Husáka skoro 20 let. Pokud by měl psychické potíže, určitě by se na to za tu dobu přišlo, podotkl. Prověrky jeho psychologických vyšetření budou součástí prověřování věci, dodal.

Podle Husáka policisté už při vstupu do sboru procházejí náročnými psychologickými testy. "Tam by se měla vytvořit jistota, že ten člověk je psychicky stabilní a že je schopen zvládnout celou řadu zátěžových situací, nevyjímaje tu situaci, ke které došlo v pondělí," prohlásil policejní prezident.

Reklama

Související články

Policie měla potyčku s kandidátkou zelených

Na antifašistické demonstraci na Palackého náměstí byla podle svědků zbita policií Kateřina Jacques, kandidátka Strany zelených pro sněmovní volby a vrchní...

Výběr článků

Načítám