Hlavní obsah

Paroubek se stále nevzdal šance sestavit kabinet

Novinky, ora
PRAHA

Byť se zdá, že se zablokované politické ledy hnuly, a Sněmovna tak zřejmě bude mít v pondělí své vedení, sociální demokraté stále doufají, že by předseda ČSSD Jiří Paroubek měl mít šanci sestavit novou vládu. Vyplynulo to z nedělní debaty Otázky Václava Moravce v České televizi.

Článek

Diskuse se zúčastnili přední parlamentní politici, kterými jsou Vlastimil Tlustý (ODS), Michal Hašek (ČSSD), Pavel Kováčik (KSČM), Jan Kasal (KDU-ČSL) a Ondřej Liška (SZ). Všech pět debatujících se shodlo, že by kandidát soc. dem. na předsedu Sněmovny Miloslav Vlček měl dát před volbou veřejný slib, že odstoupí dříve, než by mohl rozhodovat o šéfovi vlády.

Šéf poslanců Michal Hašek uvedl, že by to neměl být problém s tím, že se tak dohodli lídři stran při čtvrtečním jednání na Hradě s prezidentem Václavem Klausem.

Diskutující také uvítali, že po více než dvou měsících po volbách se pravděpodobně odblokuje dolní parlamentní komora. Podle Lišky bylo šest neúspěšných pokusů "trapných, těžko se situace vysvětlovala voličům".

Hašek zdůraznil, že ČSSD uvažovala i o kandidatuře Jiřího Paroubka na šéfa Sněmovny. Důvodem nominace Vlčka je, že ČSSD stále doufá, že by Paroubek mohl být v případě neúspěchu kabinetu Mirka Topolánka pověřen sestavením vlády. Takový krok ve čtvrtek nevyloučil ani prezident Klaus.

Proti lavírování ČSSD, která se zcela nevzdala vládní ambice, protestoval šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý. "Pokud by ČSSD uznala, že bude v opozici, zvolili bychom předsedou Sněmovny Jiřího Paroubka, všechno by tak bylo mnohem jasnější," uvedl Tlustý.

ODS nepřipustí opoziční smlouvu

Tlustý, který je kandidátem na post ministra financí, se ohradil proti smlouvě pouze mezi soc. dem. a ODS o vládní toleranci. Občanští demokraté si tak nechtějí zavřít vrátka k možné podpoře ze strany lidovců a zelených, se kterými usilovali o vznik trojkoaliční vlády.

Problém bude s volbou Filipa

Pokud Sněmovna zvolí předsedou Vlčka, volba místopředsedů by až na jednu výjimku měla být bez větších komplikací. Za ODS kandidují na místopředsednické funkce Miroslava Němcová a Lucie Talmanová, za ČSSD Lubomír Zaorálek a za komunisty Vojtěch Filip.

Potíže činí lidovcům, zeleným a občanským demokratům jméno komunistického kandidáta Vojtěcha Filipa. Podle Tlustého ODS nikdy nepodpoří komunistického kandidáta na místopředsedu Sněmovny, lidovcům a zeleným se nelíbí Filipova minulost, kdy byl spojován s totalitní StB.

Tlustý nevyloučil referendum o základně

Tlustý během debaty úplně neodmítl, že by nová vláda Mirka Topolánka mohla přistoupit na referendum o protiraketové základně USA v ČR. To byl jeden z požadavků ČSSD, který je pro soc. dem. důležitý k toleranci vlády ODS. Občanští demokraté se dosud stavěli k referendu skepticky.

Referendu se nebránil ani místopředseda lidovců Jan Kasal. Zelení také podporují lidové hlasování o bezpečnostních základnách.

Anketa

Kdo bude novým českým premiérem?
Mirek Topolánek (ODS)
65,3 %
Jiří Paroubek (ČSSD)
30,7 %
někdo jiný
4 %
Celkem hlasovalo 5272 čtenářů.

MILOSLAV VLČEK

Miloslav Vlček se narodil 1. února 1961 v Konici na Prostějovsku. V roce 1989 ukončil studium na provozně ekonomické fakultě Vysoké školy zemědělské v Brně. Pracoval jako ekonom v zemědělském družstvu Ludmírov a ještě v době, kdy působil na finančním úřadě v Konici, se stal v roce 1993 členem sociální demokracie. V 80. letech byl členem KSČ.

Do veřejné politiky se zapojil v roce 1996, kdy byl poprvé zvolen do Sněmovny. Pracoval ve Výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a v Zemědělském výboru. Za Olomoucký kraj se stal znovu poslancem i v letošních volbách, ve kterých dotáhl jako lídr krajské kandidátky sociální demokraty v Olomouckém kraji k vítězství.

Ve stranické hierarchii dosáhl zatím své nejvyšší funkce v listopadu 2003, kdy se stal předsedou olomouckého krajského výboru ČSSD.

Vlček se ve Sněmovně zviditelnil letos v únoru, kdy nahradil v čele vlivného rozpočtového výboru Michala Krause, který rezignoval nejen na tuto funkci, ale i na poslanecký mandát a příští kandidaturu kvůli své "kakaové" aféře.

ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám