Hlavní obsah

Paroubek: Růst nájmů maximálně 10 % ročně

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek předloží na sobotním rozšířeném ústředním výboru ČSSD plán, aby nájemné v příštích pěti letech rostlo nejvýš o deset procent ročně. Jeho ministerstvo slibuje dokonce nemajetným sociální kompenzace.

Foto: Elen Sladká

Sbírka klíčů v Uherském Brodě

Článek

"Je třeba postupovat uvážlivě, dát lidem jistotu a bezpečí," sdělil včera Právu ministr. "V nájemních bytech žije stále mnoho občanů, z nichž mnozí jsou ve složité sociální situaci. Ta by se mohla necitlivým postupem ještě zhoršit, " dodal.

Návrh ministerstva, který bude dán k veřejné diskusi, neřeší celý proces vyrovnání tržního a regulovaného nájmu. "Chceme přispět v příštích pěti letech, které budou jakýmsi přechodným obdobím, alespoň tím, aby se významně sblížily nůžky mezi oběma druhy nájmů," vysvětlil Paroubkův náměstek pro bydlení Ivan Přikryl.

Nájemné se má postupně zvyšovat, aby dosáhlo tří procent z tržní ceny nemovitosti. "Jestliže panelový byt 31 stojí v okresním městě 800 000 korun, roční nájem bez služeb by v takovém městě měl stál 24 000 korun, to je dva tisíce korun měsíčně. Jestliže nyní činí nájem 1300 korun, nájemné by se pět let zvyšovalo každoročně zhruba o 10 procent," uvedl Přikryl. V menších či málo atraktivních obcích ale mohou nájmy růst daleko méně nebo téměř vůbec.

Důchodcům trvalý příspěvek

Podle Paroubka stát pomůže lidem, kteří ani na takovéto zvýšení nájmů nebudou mít. "U lidí, jejichž náklady na bydlení přesáhnou 30 procent z jejich čistých příjmů, by stát plně uhradil ty výdaje, které přesahují oněch třicet procent," uvedl ministr. Lidem v důchodovém věku by pomáhal příspěvkem trvale, u mladších po omezenou dobu tří až pěti let.

Návrh předpokládá, že případné spory o výši nájmů budou řešit speciální smírčí komise při obcích, jejichž členy budou zástupci nájemníků, pronajímatelů i družstev. "Jde o to, aby se s každou věcí nemuselo k soudu. Teprve pokud by nedošlo k uzavření smíru, předloží se protokol soudu a ten nájemné určí," vysvětlil Přikryl.

Paroubek i nadále počítá se změnami v občanském zákoníků, mimo jiné se zrušením soudního přivolení k výpovědi z nájmu. Přivolení soudu pokládá ministerstvo za zbytečné a komplikující činnost soudů.

"Návrh ale musí posoudit naši koaliční partneři," upozornil Paroubek. Jeho záměry se má už v pondělí zabývat i bytová tripartita, v níž jsou mimo jiné zástupci nájemníků i majitelů domů.

Anketa

Měl by stát ceny nájemného deregulovat?
ano
67,3 %
ne
32,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 513 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám