Hlavní obsah

Od července nájemné nepodraží, stále chybí zákon

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Cena nájemného se už dva roky nehýbe. Nájemné nezdraží ani od 1. července. Za stagnací cen stojí skutečnost, že stále není přijat zákon o nájemném. Činže tak lze změnit jedině po dohodě obou stran nebo rozhodnutím soudu. Naposledy se činže, které nepodléhají tržním pravidlům, zvýšily k 1. červenci 2002, a to o pět až dvacet procent.

Foto: Honza Dušek

Petr Kolář na svém nedávném koncertě v Domě kultury v Kroměříži.

Článek

Šlo tehdy o nejvyšší růst za poslední čtyři roky. Cena se zvýšila například v Praze na 37,07 koruny za čtvereční metr podlahové plochy.

Například za byt 75 čtverečních metrů se dnes v hlavním městě platí zpravidla 2780 korun (bez nájemného za vybavení bytu a poplatků za služby).

V Ústí nad Labem se za metr platí poloviční částka - 18,31 koruny, takže byt 75 metrů vyjde měsíčně na 1373 korun.

O návrhu zákonu o nájemném, podle něhož se měly činže zvednout třikrát těsně po sobě až o 10 procent, se hlasovalo ve Sněmovně letos v březnu, ale vládní koalice zákon kvůli masové neúčasti svých poslanců neprosadila. [celá zpráva]

Ani ceny zemního plynu se od července nemění. Oznámil to dříve Energetický regulační úřad. [celá zpráva] Jeho mluvčí Jarmila Lehnerová tehdy ale sdělila, že vzhledem k nepříznivé situaci na trhu s ropou, která se následně promítá do cen topných olejů, lze očekávat zvýšení ceny od 1. října.

Ceny elektřiny se mohou měnit jen každoročně od ledna.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda boj o nájemné prohrála

Klíčový zákon o nájemném neprošel v úterý Sněmovnou. Po mnoha hodinách přestávek, vyjednávání a procedurálních kliček se koalici nepodařilo protlačit...

Výběr článků

Načítám