Hlavní obsah

Komunisté s návrhem zákona o nájemném u vlády neuspěli

Právo, ČTK,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ani po dnešním dni nemá ČR zákon o nájemném. Vláda na středečním zasedání odmítla návrh zákona, který vypracovali poslanci KSČM. Požadovali, aby se nájemné mohlo od 1. ledna příštího roku zvýšit maximálně o osm procent a v následujících letech maximálně o pět procent. Stejně jako rozpočet, i nájemné tak čeká na novou vládu.

Foto: Martina Váňová
Článek

Podle ministra financí Bohuslava Sobotky měla vláda vůči návrhu několik připomínek. Jedním z důvodů byly poplatky za dlouhodobě neobsazený byt. "Námitka směřovala k tomu, že by takovýto poplatek byl velmi obtížně spravovatelný a velmi obtížně kontrolovatelný," řekl na tiskové konferenci po jednání vlády Sobotka.

Nyní republika nemá právní předpis, který by nájemné v bytech s regulovanou činží určoval. Platí, že růst činží je možný jen po vzájemné dohodě pronajímatele a nájemce.

Vládní návrh neprošel

KSČM se návrhem zákona snažila nahradit vládu, jejíž zákon o nájemném na počátku března skončil ve sněmovně fiaskem. Většině koaličních poslanců nestál zákon za to, aby vůbec přišli hlasovat.

Komunisté, přestože tento návrh odmítli, z něho použili některé prvky, které považují za rozumné. Výše nájemného by se podle nich určovala dohodou obou stran. Pokud by ale k dohodě nedošlo, nemohlo by se zvýšit častěji než jednou ročně a víc než o pět procent.

Výjimkou by byl 1. leden 2005, kdy by nájemné mohlo vzrůst až o osm procent. Nájemné by přitom nemohlo růst donekonečna, ale jen do deseti procent nad průměrné nájemné v obci vypočtené ze všech bytů.

" Zákon o nájemném je nezbytná věc. Současná nejistota mezi pronajímateli a nájemníky je velká a škodí všem," řekl František Beneš, který je odborníkem KSČM na otázky bydlení.

Deregulace nájemného je nepopulární

Osamocená iniciativa komunistů v nájemném je o to pikantnější v tom, že vládní koalice bude mít velký problém přijít do voleb v roce 2006 s vlastním návrhem. Sociální demokracie, která se na počátku roku podvolila velkému tlaku lidovců a unionistů a souhlasila s trojím rychlým růstem nájemného až o deset procent ročně, totiž vzhledem k výsledkům voleb do Evropského parlamentu může přehodnotit svůj postoj.

O větší opatrnosti koalice nasvědčuje i skutečnost, že od březnové porážky při hlasování o nájemném už nepřišla se stejným návrhem. A to přesto, že to například unionistický ministr pro místní rozvoj Pavel Němec  bezprostředně po prohraném hlasování avizoval.

"US-DEU to navrhovala na program koaličních jednání, ale nebyla vůle stran zákon znovu předložit," řekl včera Právu mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Petr Dimun.

Reklama

Výběr článků

Načítám