Hlavní obsah

Paroubek plísnil ODS kvůli alimentům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za projev "necitlivosti, asociálnosti a nepochopení pro lidi s nízkými příjmy" označil v úterý premiér Jiří Paroubek (ČSSD) zamítnutí zákona, podle kterého by alimenty za neplatící rodiče vyplácel neúplným rodinám ze sociálně slabších vrstev stát. Senát předlohu zamítnul ve čtvrtek. Předseda vlády upozornil, že se zasadí o to, aby Sněmovna senátní veto přehlasovala.

Článek

"Přál bych všem pánům senátorům za ODS, aby se vžili do situace matky-samoživitelky alespoň na jedinou minutu. Moje politická snaha bude zajistit potřebný počet hlasů v Poslanecké sněmovně, který by přehlasoval toto veto Senátu," uvedl v úterý premiér.

Paroubek také vyjádřil nesouhlas s argumenty odpůrců zákona, kteří tvrdí, že by nová sociální dávka připravila státní rozpočet , a tím i na všechny daňové poplatníky, o stovky miliónů korun. "Roční výdaje by nedosáhly ani toho, co stojí daňové poplatníky Senát," řekl premiér. Navíc stát by podle něj dlužné výživné od neplatičů vymáhal, takže dopady na státní pokladnu by byly ještě nižší.

Senát: zákon problém neřeší

Většina senátorů se domnívá, že návrh poslanců ČSSD neřeší vymáhání alimentů od neplatících rodičů. Podle Senátu by také přijetí zákona znamenalo rezignaci na uplatňování už platných zákonů.

Šéf ústavně-právního výboru Jaroslav Kubera z ODS uvedl, že Senát zamítl předlohu "ne proto, že by nesoucítil s těmi maminkami, které mají sociální problémy, ale pro právní vady tohoto zákona." Podle něj by do budoucna mělo být lepším řešením to, kdyby výživné vymáhali například celníci nebo finanční úřady.

ČSSD s komunisty mohou veto přehlasovat

Rodičům dětí, jimž jejich bývalý partner či partnerka výživné neplatí, by měl podle návrhu zákona stát od příštího roku dávat 1760 až 2860 korun měsíčně podle věku dítěte. Nárok na výplatu by měli jen sociálně slabší živitelé dítěte - příspěvek je vázán na maximální příjem ve výši trojnásobku životního minima. O náhradní výživné by mohli požádat v případě, že by dva měsíce po sobě nedostali soudem určené výživné.

Levicoví poslanci mohou veto Senátu pohodlně přehlasovat. ČSSD a KSČM mají ve Sněmovně dohromady 111 zástupců, k opětovnému přijetí zákona je potřeba 101 hlasů.

Reklama

Související témata:

Související články

Přes 400 000 českých dětí žije z alimentů

Přes čtyři sta tisíc dětí v Česku je ekonomicky závislých nejen na tom, jak vysoké byly soudy stanovené alimenty na jejich výživu, ale i na tom, zda vůbec...

Výběr článků

Načítám