Hlavní obsah

Paroubek navrhuje vládu odborníků a předčasné volby

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek v úterý prozradil své představy o tom, jak postupovat, pokud by po padla vláda Mirka Topolánka (ODS). Navrhuje vládu odborníků, která by zemi dovedla k předčasným volbám na jaře 2009. Druhou možností je vláda současné koalice, ale bez Topolánka v čele. Takový kabinet by ovšem sociální demokraté aktivně nepodpořili, nabídli by mu ale spolupráci v rámci českého předsednictví v EU.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Paroubek na pondělní tiskové konferenci.

Článek

Paroubek zopakoval, že jeho strana vyvolá po říjnových volbách hlasování o nedůvěře. Míní ale, že by kabinet měl otestovat svou pozici již před volbami a požádat tak Sněmovnu o důvěru.

Pokud kabinet na podzim padne, lídr ČSSD navrhuje ustavit vládu odborníků. „Tato vláda odborníků by mohla vytvořit podmínky k tomu, aby se mohly volby do Poslanecké sněmovny konat v termínu voleb do Evropského parlamentu,“ doplnil Paroubek.

Odmítl představu pořádat předčasné volby na podzim roku 2009. „Druhá možnost je vláda z jiným představitelem v čele,“ vyjmenoval pak Paroubek. To by znamenalo odchod Topolánka a jeho nahrazení jiným člověkem z ODS. Taková varianta je ale podle Paroubka, možná, pokud se nerozpadne současná koalice. Vládu s novým premiérem by ČSSD nepodpořila, když by žádala ve Sněmovně o důvěru, ale byla by ochotna jednat o spolupráci v rámci evropského předsednictví, které se koná v první polovině příštího roku.

Paroubek se vyjádřil i k odchodu poslance ODS Juraje Ranince z klubu občanských demokratů. Uvedl, že jej to nepřekvapuje, narozdíl od přeběhlíků z řad ČSSD. Připomněl, že Raninec byl členem názorové platformy v rámci poslaneckého klubu ODS. Raninec přitom v úterý dopoledne v on-line chatu na Novinkách uvedl, že podporuje předčasné volby.

"Domnívám se, že tato vláda, která svoji důvěru opírá o hlasy přeběhlíků z jiných politických stran, je opravdu vládou slabou. Myslím si, že jediným správným řešením jsou předčasné volby, které umožní voličům znovu rozdat karty," uvedl. Následně ale odmítl, že by chtěl rozbít vládu.

Reklama

Výběr článků

Načítám