Hlavní obsah

Pardubický starosta obviněný z podplácení pozastaví členství v ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Ján Kasič, starosta Pardubic-Dubiny pozastaví členství v ČSSD a zároveň odstoupí ze všech veřejných funkcí, a to až do té doby, než se vyšetří jeho kauza uplácení redaktorů televize Prima. O jeho rozhodnutí v pátek informoval mluvčí pardubické soc. dem. Miloslav Kučera.

Článek

Podle Kučery Kasič to oznámil pozastavení členství ve straně a odstoupení z funkcí na čtvrtečním mimořádném zasedání okresního výkonného výboru ČSSD.

Kasiče a vydavatele občasníku Patriot Svatopluka Kodeta ve středu obvinila policie z podplácení. Starosta třetího pardubického obvodu Kasič se podle policie pokusil šedesáti tisíci korun uplatit reportéry televize Prima, aby o něm neodvysílali pořad mapující jeho problematickou minulost. [celá zpráva]

Zastupitelský klub ČSSD Kasiče vyzval k odchodu ze všech veřejných funkcí již v úterý. Pokud by sám neodstoupil z funkce starosty, mohli jej zastupitelé odvolat. Již proto na příští úterý svolali mimořádné jednání zastupitelstva.

Reportéři televize Prima také uvedli, že se je někdo opakovaně pokoušel zastrašovat a vyhrožoval jim fyzickým útokem. Novináři se proto obrátili na policii, případ vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Prima odhalila jeho působení v SNB

Televize ve čtvrtek o Kasičovi odvysílala první část publicistického pořadu Soukromá dramata. V něm poukazovala zvláště na Kasičovo působení ve Sboru národní bezpečnosti před rokem 1989.

Například v září 1983 zakázal rockový koncert v pohostinství v Kuněticích na Pardubicku. Návštěvníkům dovolil setrvat v restauraci, ale později přijeli další policisté a s pomocí psů účastníky rozháněli. Někteří byli zadrženi a později bylo několik z nich odsouzeno. Kasič účast na zásahu připustil, ale hájil se tím, že mu to nikdy nebylo kladeno za vinu. Odsouzení z tohoto případu, kteří se po pádu komunismu opět obrátili na soud, prý s žalobou neuspěli.

Reklama

Výběr článků

Načítám