Hlavní obsah

Při natáčení o starostovi jsme čelili vydírání a výhrůžkám, tvrdí reportéři TV Prima

Právo, Zdeněk Seiner
Pardubice

Reportéři TV Prima Bohumil Roub a Roman Svoboda čelili při natáčení pořadu o kontroverzním starostovi třetího pardubického městského obvodu Jánu Kasičovi (ČSSD) nejen uplácení, ale i výhrůžkám fyzickou likvidací. Právě kvůli tomu se spojili s bývalým reportérem pořadu Na vlastní oči Jankem Kroupou. Pomohla i policie, která ukryla jejich rodiny na bezpečná místa. Pořad se bude vysílat dnes ve 20:50 na TV Prima.

Článek

Oběma reportérům nabídl údajně Kasič 60 tisíc korun s tím, aby pořad o něm nevysílali. Tím si ale situaci ještě zhoršil, jelikož pokus o podplácení nahlásili reportéři policii, která se již případem zabývá.

K tomu možná přibude ještě další podezření, reportérům se údajně snažil někdo vyhrožovat fyzickou likvidací.

Při natáčení pořadu se jim prý začali ozývat lidé, kteří chtěli ke kontroverzní minulosti Jána Kasiče říci více. „Ale ozvali se nám i jiní lidé, prostřednictvím jiných lidí. Dost jednoznačně nám naznačili, že od Kasiče máme dát ruce pryč,“ dodal Roub.

„Shodou šťastných náhod si naši likvidaci někdo objednal u člověka, se kterým se znám. 'S Roubem nemám problém, ale s tebou ano,' řekl mi. Měla to být zápalná lahvička a zlomený obratel,“ šokoval upřímným přiznáním svých kontaktů a cynickou citací Svoboda. Jeho i Rouba krok za krokem střeží policisté v civilu.

Kasič se zřejmě s disidenty nemazlil

„Věci dostaly rychlý spád, už jsme na tom nemohli pracovat sami, Prima nám dala k dispozici Janka Kroupu, který s tím má nemalé zkušenosti. Policie mě překvapila svou profesionalitou a rychlostí, s jakou jednala. Ukryli jsme manželky a děti na neznámá místa a pokračovali v práci. Po odvysílání už nás nebudou moci zastrašovat. Byla by to jenom hloupá msta,“ dodal Roub.

Reportéři rovněž novinářům poodhalili, co bude jejich reportáž ve čtvrtečním večerním vysílání pořadu Soukromá dramata obsahovat. „Kdo v Pardubicích žijeme déle, jméno Kasič z minulosti známe. Chtěli jsme jen zjistit, že je to opravdu ten Kasič, kterého si příliš pamatují bývalí disidenti. Začalo se nám to ale nabalovat jako sněhová koule, hlásilo se nám stále víc lidí, kteří chtěli podat svědectví o jeho vyšetřovacích metodách z dob, kdy sloužil u Veřejné bezpečnosti,“ svěřil se Roub. Ozvali se jim nejen lidé, které měl Kasič údajně psychicky i fyzicky týrat, ale i podnikatelé, kteří z let nedávno minulých neměli s Kasičem ty nejlepší zkušenosti.

„Prima nám z našich dokumentů vyřadila ta nejdrsnější svědectví. Máme celkem šest hodin materiálu,“ přiznal kameraman Svoboda. Soukromá dramata na téma Kasič podle něj budou mít pokračování, další se chystá už na příští čtvrtek. Ve vystříhaných sekvencích, které diváci neuvidí, se údajně mluvilo například o lámaných prstech a drcených varlatech vyslýchaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám