Hlavní obsah

Papež v Brně sloužil mši pro 120 tisíc lidí

Právo, ČTK, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Na 120 tisíc poutníků se sešlo v neděli v areálu letiště Brno-Tuřany, kde přivítali papeže Benedikta XVI., který zde od 10:00 sloužil mši. Akce si už vyžádala jedno vážné zranění, když policista z jízdního oddílu spadl z koně. Musel být převezen do nemocnice.

Papež přicestoval do Brna, vítalo ho 120 000 poutníkůVideo: ČTK

 
Článek

Benedikt XVI. přiletěl před 09:00 do Brna z Prahy, kde se v sobotu setkal s věřícími i s nejvyššími zástupci českého státu. Ti se v čele s prezidentem Václavem Klausem účastní i dnešního setkání v Brně. Mše skončila krátce po 12. hodině.

Improvizovanému pódiu v Brně - Tuřanech, jehož okolí bylo připraveno pojmout až 150 000 poutníků, vévodila vedle vztyčeného kříže dvanáctimetrová kotva, symbol naděje, o níž papež mluvil.

Benedikt XVI. k pódiu přijel ve svém papamobilu, při cestě kynul věřícím, kteří mu mávali.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Papež v papamobilu, před kterým kráčí mezi jinými pražský arcibiskup, kardinál Miloslav Vlk.

Nejvyšší představitel katolické církve si vybral za hlavní téma svého kázání naději. Naději zmínil při přivítání papeže též brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Poděkoval Benediktu XVI. za naději, kterou přichází upevnit a povzbudit. "Vás ať naopak povzbudí početná přítomnost rodin. I jejich jménem Vás vítám," uvedl brněnský biskup.

Česká republika je považována za nejateističtější zemi Evropy, jižní Morava je v ní ale regionem se silnými tradicemi a nejvyšším počtem věřících hlásících se ke katolické církvi.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Papež Benedikt XVI. v Brně

Lékaři ošetřili 17 lidí, kolabovali kvůli žízni

Sedmnáct poutníků mělo během mše větší zdravotní problémy a u deseti z nich byl stav označen jako kolapsový. „Většinou šlo o problémy vyplývající ze zdravotního stavu provázeným nedodržování pitného režimu zvláště u predisponovaných osob v kombinaci s teplým počasím a dlouhým stáním,“ řekla novinkám Barbora Zuchová  ze zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje. Někteří z pacientů byli převezeni do zdravotnických zařízení ve městě Brně, jako žena, která měla poranění ramene, jiní byli ošetřeni lékaři přímo na místě v polní nemocnici. Jeden z kolabujících byl také kněz.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Lékaři museli ošetřit lidi, kteří kolabovali kvůli nedostatečnému přísunu tekutin.

Klaus s manželkou zdravil davy věřících 

Bezesporu velmi příjemné okamžiky zažívá v Brně prezident republiky Václav Klaus, který přiletěl na mši s papežem vládním speciálem i s manželkou Livií. Zatímco se Benedikt XVI. projížděl mezi poutníky ve voze dokonce i s otevřeným oknem, procházel se prezident na opačné části areálu se stovkou tisíc lidí pěšky.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Václav Klaus s manželkou Livií zdraví poutníky, kteří přijeli za papežem.

Skupinu, kterou tvořili představitelé města a kraje k nadšení přihlížejících, nejvíce "zdržovala" první dáma, která se zastavovala a zdravila s množstvím poutníků na mnoha místech. Sklízela za to často hlasitý aplaus a jejímu manželovi pro změnu občas davy provolávaly slávu.

Těžce zraněný policista

"Zranění je středně těžké až vážné a náš kolega musel být převezen do nemocnice,“ řekla Právu policejní mluvčí Soňa  Svobodová. Mimo tento úraz zdravotníci ošetřovali jen několik drobných poranění obvykle se jednalo o oděrky způsobené pádem, a to především u starších lidí.

Mezi věřícími panuje od rána veselá nálada. Vymýšleli si i pozdravy pro Benedikta XVI. Moderátoři totiž připomněli pozdrav, jímž jeho předchůdce Jana Pavla II. zdravili mladí věřící v roce 1995 u Olomouce: "Otče Svatý kopeček, plný je tvých oveček."

Pozdravy, které vymýšlejí věřící pro papeže
Svatý Otec v Brně je, s námi se tu poměje
Benedikt je církve hlava, kdo je katolík, tak mává
Benedikte, ty jsi borec, ateistů ledoborec
Dnes ví každé mrně, že je papež v Brně (zaznamenalo největší úspěch)

O dobrou náladu se stará Hradišťan s Jiřím Pavlicou. Do Brna dorazili i poutníci ze Slovenska, Rakouska, Německa, Polska a Ukrajiny, kterým zahrál písně v jejich rodných jazycích.

Foto: Igor Šefr , ČTK

Věřící čekají na letišti, kam papež přiletí a kde bude poté sloužit mši.

Parkoviště nejsou zaplněná

Do Brna přijelo méně poutníků osobními vozy, než se předpokládalo, protože kolem osmé hodiny ráno byla záchytná parkoviště podle policistů zaplněná odhadem jen z třiceti procent. Uzavřená dálnice, kde je provoz vyloučen až do dnešní 19. hodiny, poskytla azyl zhruba tisícovce autobusů, nicméně ještě v tuto dobu přijížděly další.

Nejvíce poutníků autobusy najíždělo od páté do sedmé hodiny, kdy provoz na uzavřené vozovce byl prakticky nepřetržitý.

Některé věřící poněkud pohoršovala mladá pohledná děvčata, která rozdávala kondomy. U jiných se tato reklamní akce setkala s pochopením. Kondomů se zde údajně rozdalo 10 tisíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám