Hlavní obsah

ON-LINE: Druhý den návštěvy Benedikta XVI. v České republice

Aktualizováno

Návštěva papeže Benedikta XVI. v České republice pokračovala v neděli druhým dnem. Hlavní náplní jeho nedělního programu byla mše v areálu letiště Brno - Tuřany, kam se sjelo zhruba 120 000 věřících. Na večer bylo naplánováno setkání s představiteli Ekumenické rady církví a také s akademickou obcí ve Vladislavském sále na Hradě.

Článek

19.36 - Vatikánský mluvčí Frederico Lombardi tlumočil papežovo díky za vřelé přijetí v České republice a ocenil s jakou pozorností se mu věnuje prezident Václav Klaus. Vyzdvihl atmosféru na brněnské mši a silný duchovní zážitek, který si odnesl z brněnské mše.

18.48 - Za zvuků Gaudeamu Igitur končí setkání Benedikta XVI. s akademickou obcí.

18.28 - Papež Benedikt XVI. přednáší anglicky svůj projev o touze po poznání. Vyzdvihl potřebu autonomie univerzit při hledání pravdy. Připoměl totalitní éru potlačování svobody poznání, která skončila v roce 1989. Upozornil, že i dnes jsou akademicé obce vystaveny tlaku jiného charakteru, který pochází od různých zájmových skupin. Sál jeho myšlenky po třinácti minutách ocenil mohutným potleskem. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Vladislavský sál zaplnili členové akademické obce a čestní hosté..

18.06 - Rektor Václav Hampl vítá všechny přítomné projevem v angličtině, jímž přípomíná význam Prahy jako centra evropské kultury a vzdělanosti. Po projevu zpívá smíšený sbor Otčenáš a několik dalších českých písní.

18.00 - Slavnostní fanfára doprovází příchod papeže Benedikta XVI. společně s prezidentem Václavem Klausem a rektorem Univerzity Karlovy Václavem Hamplem do Vladislavského sálu, kde se shromáždili přední zástupci české akademické obce.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus společně s rektorem Univerzity Karlovy Václavem Hamplem doprovodili papeže na jeho čestné místo ve Vladislavském sále.

17.36 - Benedikt XVI. zdůrazňuje v krátkém projevu potřebu jednoty křesťanstva při sdílení Ježíšova poselství spásy. Křesťanské církve se v uplynulém období snažily zahojit staré rány, které je rozdělovaly. Ve vztahu k Česku je to hodnocení Jana Husa ze strany katolické církve. Po společném otčenáši jsou papeži představováni představitelé jednotlivých církví. Na závěr zástupce rady předal papeži malý dárek. Po více než dvaceti minutách setkání končí a papeže čeká setkání se zástupci akademické obce ve Vladislavském sále.

17.25 -  Předseda Ekumenické rady církví Pavel Černý přivítal papeže a zdůraznil společné hodnoty, které sdílí všechny křesťanské církve, které by měly společně reagovat na výzvy moderní doby. Vyjádřil naději, že papežova návštěva bude podnětem k šíření ekumenického poselství.

Foto: ČTK

Papež na setkání se zástupci Ekumenické rady církví. Vlevo předseda rady Pavel Černý, v pozadí plzeňský biskup František Radkovský.

17.02 - Zablokovaná část dálnice D1 byla v tříhodinovém předstihu uvolněna. Odjezd desetitisíců návštěvníků se obešel bez problémů.

17.10 - Kolona s Benediktem XVI. opustila apoštolskou nunciaturu v Praze směrem k pražskému arcibiskupství v areálu Pražského hradu.

12.04 - Papež odchází, na cestě se ještě jednou zdraví se shromáždnými poutníky a prezidentem Václavem Klausem. Ve 12.45 by měl odletět zpět do Prahy, kde jej večer čeká setkání s představiteli Ekumenické rady církví a s akademickou obcí ve Vladislavském sále na Hradě.

11.59 - "Mojí milovaní, je pro mě velkou radostí být zde s vámi v Brně. Zdravím také všechny, kteří jsou s námi spojeni sdělovacími prostředky,“ řekl papež česky. Vzpomněl na staré a nemocné osoby a požehnal všem lidem dobré vůle.

11.56 - Papež za nadšeného jásotu slovenských a polských poutníků zdraví a žehná v jejich jazycích. Následuje pozdrav v němčině.

11.55 - Papež Benedikt XVI. vzpomněl bývalého papeže Jan Pavla, který před dvaceti lety navštívil Československo a řekl, že by na něj chtěl navázat. Papež se začíná modlit s lidmi modlitbu Anděl Páně, která patří tradičně k nedělnímu poledni.

Foto: Petr Horník, Právo

Papež Benedikt XVI. v Brně

11.40 - Mše se chýlí ke konci. Někteří poutníci se modlí v naprostém tichu a vzdávají díky zato, že se mohli setkat s papežem.  

11.27 - Na vyzvání jáhna si věřící podávají ruce. Mše je zakončena tzv. přijímáním. U oltáře se řadí ministranti, kněží i biskupové. Poutníci pak přijímají od kněžích. Stojí v nekonečných řadách.     

11.13 - Mše se dostává do druhé části, kdy má papež proměnit víno v krev Ježíše. 

11.09 - Jeptišky přinášejí dary pro papeže. Další je na řadě rodina s dětmi. 

11.00 - Papež pokračuje ve mši, zpívá sbor doprovázený varhanami a davem věřících. Papež mluví česky a italsky.

10.36 - Papež požehnal všem shromážděným.

Foto: Petr Horník, Právo

Poutníci, kteří přijeli do Brna za papežem Benediktem XVI.

10.20 - Papež zahajuje mši v latině.

10.17 - Brněnský biskup vítá papeže.

10.14 - Papež přichází na pódium k oltáři a okuřuje kadidlem.

10.08 - Papež projel papamobilem k hlavnímu pódiu mezi sektory zaplněnými poutníky nejen z Moravy a Čech, ale také početnými zástupy Slováků a Poláků. Na bohoslužbu dorazily stovky Rakušanů, Němců a Ukrajinců. Nad areálem vlají také vlajky Brazílie a Austrálie.

Foto: Petr Horník, Právo

Papež se brněnským areálem přesouval v proslulém papamobilu.

10.00 - prezident Václav Klaus prochází areálem.

9.46 - Papež projíždí papamobilem areálem letiště a žehná shromážděným poutníkům. Přítomnen je také prezident Václav Klaus s manželkou.

9.30 - Papež vystoupil z letadla a papamobilem se přesouvá z areálu příletové haly do prostoru, kde má v 10.00 začít mše.

9.20 - Letadlo s papežem přistálo v Brně. Je to vůbec první návštěva papeže v moravské metropoli a zároveň v brněnské diecézi od jejího vzniku v roce 1777. Dvouhodinová bohoslužba začne v 10:00. Jejím hlavním tématem bude naděje, kterou v areálu bohoslužby na letišti symbolizuje dvanáctimetrová kotva.

NEDĚLNÍ PROGRAM PAPEŽE V ČR
neděle 27. září
10:00 - mše na letišti v Brně-Tuřanech
12:45 - odlet do Prahy
17:15 - setkání s představiteli Ekumenické rady církví
18:00 - setkání s akademickou obcí ve Vladislavském sále na Hradě

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám