Hlavní obsah

Památky letos zatím navštívilo o milion lidí méně než vloni

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Památky, které byly kvůli koronavirovým opatřením uzavřeny, navštívilo letos zatím jen asi sto tisíc lidí. Loni to za stejnou dobu bylo o milion víc. Jejich správce Národní památkový ústav (NPÚ) tak vyčíslil ztrátu na 125 až 135 milionů korun. Stovka hradů a zámků otevře svoje interiéry v pondělí 25. května.

Foto: Peter Kováč, Právo

Hrad Karlštejn

Článek

„Věříme, že se tyto ztráty podaří částečně pokrýt během letní sezony, očekáváme zvýšený zájem ze strany tuzemských návštěvníků. Pokud o to bude ze strany návštěvníků zájem, jsme připraveni prodloužit sezonu až do září,“ uvedla generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Výnos ze vstupného činí velice podstatnou část rozpočtu NPÚ, pomoc mu přislíbilo ministerstvo kultury.

Na hrady a zámky se návštěvníci zatím moc nehrnou

Domácí

Návštěvníci památek musejí počítat s hygienickými opatřeními. „Návštěvníci i průvodci budou mít roušky, budeme muset zajistit rozestupy dva metry. Návštěvníci si musí dezinfikovat ruce,“ přiblížila ředitelka. Lidé se nebudou moci shlukovat na nádvořích, mají si přednostně objednávat vstupenky a rezervovat čas prostřednictvím internetu.

Návštěvníky bude lákat kampaň Na památku, jejíž tváří se stal herec a humorista Milan Šteindler. Natočil pro NPÚ spot v zámku Libochovice.

Bílovecký zámek vstupuje do své jubilejní sezony s novinkami na návštěvnické trase

Tipy na výlety

Podle náměstka ředitelky NPÚ Oldřicha Peška z památek zmizí prodejní automaty a dotykové obrazovky. Návštěvníci budou muset počítat s tím, že budou podle prostorových možností tvořit skupinky po pěti, nejvýše po 20 lidech.

NPÚ uvažuje o tom, že by prodloužil sezonu do půli či konce září, případně ještě déle, pokud bude zájem. V září už bývají hrady a zámky otevřeny jen o víkendech.

Zámek Častolovice hlásí: Otevřeli jsme zámecký zvěřinec i park

Cestování

„Koronavirus nás naučil být aktivnější ve virtuálním světě, ale pořád si myslím, že prožitek z návštěvy je nenahraditelný,“ dodala Goryczková s tím, že NPÚ zvažuje zpřístupnit na sedm dní v týdnu i ty památky, které dosud mají některý den v týdnu zavřeno.

Lákat budou dokončené rekonstrukce

Útlum návštěvnického provozu dovolil u některých rekonstrukcí větší stavební aktivitu. Otevře se po opravě státní zámek Slatiňany, zahrada hradu Pernštejn, zámek Vimperk.

Největším tahákem se patrně stane věž Jakobínka hradu Ro­žmberk. Její oprava tradičními technologiemi trvala osm let. Rovněž strážní věž zámku ve Vranově nad Dyjí, která ční do výšky 25 metrů, se jistě stane vyhledávaným místem. Nový okruh nabídne i zámek Valtice.

Reklama

Výběr článků

Načítám