Hlavní obsah

Na hrady a zámky se návštěvníci zatím moc nehrnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 11. května se otevřely i hrady a zámky v Česku, zatím bez možnosti projít je uvnitř. Návštěvníků ale zatím moc nedorazilo, odrazuje je i aktuální chladné počasí. Zřizovatelé památek doufají, že se vše změní o nadcházejícím víkendu, s nadějí také vyhlížejí 25. květen, kdy budou zpřístupněny i interiéry.

Foto: Foto archiv, Právo

Kost (foto - vpravo), Křivoklát (foto - vlevo)

Článek

Hrad Rabí na Klatovsku zatím dobylo jen pár nejotužilejších návštěvníků. „V pondělí jich přišlo jen deset, v úterý zatím také tak,“ hlásila v úterý po poledni zástupkyně kastelána Hana Rudová. „Není se co divit. V pondělí bylo příšerné počasí a vzhledem k předpovědi to do pátku s návštěvností o moc lepší nebude. Uvidíme, co přinese víkend,“ dodala Rudová.

Turisté se na Rabí zatím musí obejít bez průvodců, do ruky dostanou jen tištěné informace. „Mohou si projít obě nádvoří, vyjít na vyhlídkovou terasu, prozkoumat nejstarší část hradu či vystoupat na vrchol vysoké věže,“ uvedl kastelán Karel Broža.

Hygienická pravidla

Hrad Loket na Sokolovsku zpřístupnil nádvoří a věž. Venkovní prostory hradu jsou otevřené dospělým za snížené vstupné 50 korun, děti do 15 let mají vstup zdarma. Lidé si mohou na hradě vyzkoušet zdarma různé deskové hry, jako například vrhcáby, mlýn a ovčinec, a také koulenou nebo kuželky.

Z dovolené se stala noční můra, rodina je uzavřená už 50 dní na malé plachetnici

Koronavirus

Návštěvníci hradu musí nosit ochranu dýchacích cest, před každým započetím hry použít dezinfekční prostředek na ruce umístěný v dávkovačích po nádvoří. Předměty jsou navíc po dvou hodinách dezinfikovány. K dostání jsou zdarma také jednorázové rukavice. Lidé musí dodržovat dvoumetrové odstupy.

Zřícenina Hazmburku na Litoměřicku je pro veřejnost přístupná celá, neboť nemá vnitřní prostory. Památka je turisty hojně vyhledávaná. Chladné a deštivé pondělní počasí případné zájemce odradilo, úterní slunečné již na místo v Českém středohoří přilákalo nemálo lidí. „Chodí průběžně. Nejde o davy, ale je jich dost,“ řekla kastelánka Miriam Němcová.

Na jihu Čech se zatím otevřel pouze hrad Landštejn. „V pondělí tady byli tři návštěvníci a v úterý jsem zatím zahlédla dva u brány,“ sdělila kastelánka hradu Eliška Mládková.

Přehledně: Pravidla pro cestování do okolních zemí a kdy to půjde do Chorvatska

Koronavirus

Oficiálně první návštěvníci přišli do zahrad a venkovních prostor hospitálu Kuks u Dvora Králové v pondělí. Neoficiálně do barokního areálu se sochami Matyáše Bernarda Brauna lidé v hojném počtu pronikali od začátku jara. „Nikoho jsme nevyháněli. Lidé dodržovali bezpečnostní nařízení. Vnitřní prostory otevíráme 25. května,“ přiblížil kastelán Libor Švec.

Prostory bývalého zaopatřovacího ústavu pro vojenské vysloužilce si loni prohlédlo skoro 79 tisíc návštěvníků. Letošní návštěvnost si kastelán netroufá odhadnout.

Hradů a zámků v Kraji Vysočina se zatím rozvolňování opatření příliš nedotklo. Otevření veřejnosti volně přístupného vnějšího areálu hned na pondělí oznámil v předstihu hrad Kámen na Pelhřimovsku, větší zájem se ale čeká až o víkendu, kdy se tu plánují procházky kvetoucí zahradou v doprovodu průvodce.

Turisté uvidí u Mikulova polozapomenutý most

Tipy na výlety

Většina zámků na jižní Moravě otevře své komnaty až 25. května. Volně přístupné jsou již od dubna parky a zahrady mnohých z nich. Vstup do nich je zdarma.

Nejnavštěvovanějším je zámecký park v Lednici na Břeclavsku, který každoročně navštíví až 1,5 milionu lidí. „Letos silně pocítíme úbytek zahraničních turistů. Plánujeme otevření tří hlavních okruhů na zámku. Do grotty, zahradní jeskyně, zatím lidi nepustíme, byli by v ní příliš natěsno,“ řekla Právu lednická kastelánka Ivana Holásková.

Speciální trasy

Hrad Bouzov na Olomoucku, který patří mezi nejnavštěvovanější historické památky na Moravě, přivítal první návštěvníky již v pondělí. „Vzhledem k tomu, že zatím nemůžeme provázet interiéry, připravili jsme speciální prohlídkovou trasu, která vede jen málokdy zpřístupněnými hradními příkopy,“ sdělila Právu kastelánka Zuzana Šulcová.

Život se na památkách ve Zlínském kraji probouzí jen velmi pozvolna. Do zahrad památkově chráněného zámku Buchlovice na Slovácku v pondělí zavítalo 70 návštěvníků.

Pořadatelé začali rušit velké festivaly a věří v solidaritu diváků

Kultura

O den později hlásili z pokladny před třetí hodinou odpolední pouze poloviční počet. Na nedalekém hradě Buchlově otevíral kastelán Rostislav Jošek brány až v úterý. „Za dopoledne přišel pouze jeden člověk,“ řekl stručně kastelán.

Reklama

Výběr článků

Načítám