Hlavní obsah

Padlý voják byl podle přátel výjimečný chovatel a chlap do nepohody

• Aktualizováno
Novinky, mip

Rotný Tomáš Procházka, který padl v pondělí v Afghánistánu, byl podle přátel výjimečný chovatel, parťák a chlap do nepohody. Na vojenské misi byl jako kynolog a své zálibě se věnoval i v Česku.

Foto: facebook Jaroslav Mucha

Padlý voják a kynolog Tomáš Procházka.

Článek

Ještě na konci srpna mu jeho přátelé na sociální síti vzkazovali: „Přejeme šťastnou cestu a šťastně se nám, chlape, navrať.“ Už se s ním ale neshledají. Dvaačtyřicetiletý rotný Tomáš Procházka, který padl v pondělí v Afghánistánu, žil v Hrádku nad Nisou na Liberecku. Procházka na misi, která měla trvat šest měsíců, odjel letos 28. srpna. Podle původních zpráv byl otcem dvou dětí, tato informace se však ukázala jako chybná.

Radnice v příhraničním městě v úterý kvůli úmrtí vojáka vyvěsila černý prapor a ve vestibulu úřadu vzniklo pietní místo, kde lidé mohou položit květiny nebo zapálit svíčku.

„Tomáš byl dobrý kamarád, parťák, chlap do nepohody. Nikdy v posledních letech nechyběl, když jsme pořádali kynologickou soutěž O pohár Kristýny,“ řekl starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka.

Foto: Armáda České republiky

Rotný Tomáš Procházka

Procházka sloužil jako kynolog v armádním Centru vojenské kynologie v Chotyni – Grabštejnu. „Byl to skvělý člověk, znal jsme ho velmi dobře, měl belgické ovčáky a jezdil na závody psů, kde se dává důraz na nejrůznější nečekané situace. Byl výjimečný i tím, že se uměl podělit o své zkušenosti. A to je i mezi civilními pejskaři neobvyklé,“ řekl Právu plukovník Josef Růžička, velitel posádky v Grabštejnu v letech 1981 až 2002.

Pietní místo za Tomáše Procházku v úterý zřídili i jeho kolegové v Grabštejnu, pro veřejnost je ale nepřístupné. „Zatím také nemáme informace, kde a jak proběhne poslední rozloučení,“ řekl na dotaz Práva Pavel Kantor z grabštejnské základny.

Jeho tělo bude dopraveno do Česka ve středu večer. [celá zpráva]

Reklama

Související články

V Afghánistánu padl další český voják

Při útoku na vozidlo české jednotky v afghánské provincii Herát v pondělí padl český voják a další dva vojáci byli zraněni. Informovalo o tom ministerstvo...

Výběr článků

Načítám