Hlavní obsah

Padlý voják v Afghánistánu byl kynolog. Útočník ho na základně trefil ze sta metrů

Novinky, ren

Padlý rotný Tomáš Procházka, který byl v Afghánistánu jako kynolog, byl se svými dvěma kolegy napaden uvnitř základny při převozu materiálu na stavbu budov. Generál speciálních sil Pavel Kolář v úterý odmítl informace deníku The New York Times, že mezi českými vojáky a afghánským útočníkem došlo k hádce. Útočník střílel ze vzdálenosti 100 metrů a Procházku zasáhl ve chvíli, kdy seděl na korbě auta.

Pavel Kolář brigádní generál a ředitel ředitelství speciálních silVideo: ČTK

 
Článek

Rotného Tomáše Procházku povýší ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) in memoriam na štábního praporčíka.

Útok podle podrobných informací z ministerstva obrany proběhl uvnitř základny Šindánd v afghánské provincii Herát, která je obrovská, poblíž letiště a ještě je rozdělena na menší základny jednotlivých zemí.

Trojice českých vojáků podle náčelníka Generálního štábu Armády České republiky Aleše Opaty vykonávala zcela rutinní činnost uvnitř základny. „Část naší jednotky vykonávala včera zcela rutinní činnost na základně. Jela převzít materiál k dostavbě základny a poté se vydala zpátky,” popsal událost z pondělního dopoledne Opata.

Foto: Armáda České republiky

Rotný Tomáš Procházka

Když se vojáci vraceli zpět, byla na jejich vozidlo Toyota Hilux ze vzdálenosti 80 až 100 metrů zahájena střelba. „Při návratu na základnu po nich byla vedena střelba. Vojáci na to okamžitě reagovali,” pokračoval Opata s tím, že se rychle vrátili na svou základnu a jednotka zahájila ošetření.

Foto: Petr Horník, Právo

Náčelník Generálního štábu Aleš Opata

Generál speciálních sil Pavel Kolář následně uvedl, že střelec byl Afghánec v afghánské uniformě, kterého zpacifikovali Afghánci. Zda šlo o vojáka, podle něj není jasné.

Dva zranění vojáci seděli podle Koláře uvnitř auta. Všichni muži měli ale výstroj i neprůstřelné vesty. Procházka byl na své čtvrté armádní misi.

Hádka mezi vojáky a útočníkem nebyla

Zároveň Kolář také vyvrátil informace, které přinesl deník The New York Times, že nemuselo jít o terorismus, ale že mezi českými vojáky a útočníkem došlo ke kontaktu, nebo dokonce k hádce.

„Pokud myslíte to, že došlo k hádce mezi naším člověkem a útočníkem, tak tam nedošlo k žádnému kontaktu,” odpověděl na dotaz Kolář.

Foto: Novinky

Provincie Herát v Afghánistánu

Podle zmiňovaných zdrojů útočník patřil k jednotce, která truchlila za afghánského generála Abdula Raziqa, který padl v Kandaháru, a mohla být vyprovokována propagandou na sociálních sítích. Ta hlásala, že americký velitel afghánského kolegu zanechal v boji na holičkách a sám vyvázl nezraněn. Český generální štáb i ministerstvo obrany ale jakoukoliv hádku před incidentem popřely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám