Hlavní obsah

Otevření Blanky před říjnovými volbami? Na to zapomeňte, vzkazuje magistrátu firma

– Praha • Aktualizováno

Praha v čele s TOP 09 možná nestihne otevřít tunelový komplex Blanka před komunálními volbami. Dodavatel technologické části tunelu, firma ČKD Praha DIZ, poslala na magistrát dopis, v němž politiky upozorňuje, že nestihne práce dokončit v termínu.

Foto: Profimedia.cz

Tunel Blanka

Článek

Kolem aktuálního termínu otevření panují silné politické tlaky. Praha přesný termín oficiálně nesdělila, podle zdrojů ČTK se mluvilo o 4. říjnu. Vládnoucí TOP 09 by se totiž hodilo spustit provoz v Blance ještě před volbami, které se uskuteční 10. a 11. října.

Političtí konkurenti ale podle zdrojů z pražské politiky usilují o to, aby TOP 09 slavnostně přestřihnout pásku nestihla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Město nám dluží půl miliardy

Firma ČKD v minulosti uzavřela s Prahou smlouvu na práce za zhruba pět miliard korun. V dopise, který na začátku týdne poslala magistrátu, píše, že jí metropole dluží 550 miliónů korun. Město navíc dlouho otálelo se zadáním zakázky na stavbu velínů, bez kterých se provoz v Blance nemůže rozjet.

Společnost ČKD nyní tvrdí, že plánovaný termín nestihne. Už dřív se mluvilo o tom, že na práci potřebuje zhruba půl roku. Což by znamenalo dokončení Blanky zřejmě až na přelomu roku.

Vybudování důležité dopravní stavby, která bude městskou pokladnu stát více než 36 miliard korun, schválila někdejší politická garnitura v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS). Náklady se ale v průběhu let navýšily o několik miliard. Současné vedení města tvrdí, že hledá zákonnou cestu, jak problematické faktury proplatit.

Vede proto arbitráž se stavební firmou Metrostav. K soudu půjde i se správcem stavby, firmou Inženýring dopravních staveb (IDS). Zprovoznění tunelu, původně plánované na rok 2011, se proto už několikrát odložilo.

Reklama

Související články

Blanka by mohla být hotová do podzimu

Praha a stavební firma Metrostav se shodly na podkladech nutných k dokončení tunelu Blanka, které v pátek předloží rozhodčímu soudu. Oznámil to náměstek...

Výběr článků

Načítám