Hlavní obsah

Smlouvy platí, Metrostav musí Blanku dokončit za pět měsíců, rozhodl soud

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Petr Janiš

Firma Metrostav musí dostavět tunel Blanka do pěti měsíců, město Praha jí naopak musí na účet poslat čtyři miliardy korun. Konstatoval to rozhodčí soud a určil, že smlouvy, které spolu obě strany uzavřely, jsou platné. O verdiktu soud v pátek informoval pražský primátor Tomáš Hudeček.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Tunel Blanka

Článek

Tunel je téměř dokončen. Metrostav stavební práci přerušil v prosinci a čekalo se, než jeho spory s městem vyřeší soud. Praha chtěla, aby soud rozhodl o platnosti smluv na stavbu, Metrostav zase požadoval, aby soud nařídil Praze zaplatit dlužné částky.

Město musí podle verdiktu zaplatit firmě 2,7 miliardy korun, které ji dluží. Metrostav musí odvést práci za 1,34 miliardy korun, tuto sumu už město schválilo a postupně ji zaplatí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Odpovědnost, kterou za proplacení problematického dluhu, nepřijalo město, na sebe vzali arbitři. Podle Hudečka se řídili zdravým rozumem. „Proti nálezu rozhodčího senátu se nelze odvolat,“ poznamenal primátorův náměstek Jiří  Nouza (TOP 09).

Foto: Mapy.cz

Tunel Blanka

„Ukazuje se, že arbitrážní soud byl tou nejrychlejší cestou k dokončení samotného tunelu, a pokud vše dobře půjde, do 5 měsíců by měl být tunelový komplex v provozu,“ řekl primátor Tomáš Hudeček (TOP 09), podle něhož by pokračování „v agónii zastavené stavby by bylo tou nejhorší možností“

Auta v září?

Blanka se podle posledních odhadů měla otevřít na jaře. Ani nynější verdikt soudu ale neznamená, že nejpozději v polovině září projedou Blankou první auta. Pětiměsíční lhůta se týká stavení části tunelu, firma ale ještě může dokončovat dispečinky, projít testy a zkušebním provozem.

„Začneme stavět, jakmile přijdou první peníze a vyplatíme subdodavatele,“ reagoval pro Právo mluvčí Metrostavu František Polák. Praha by finance teoreticky mohla uvolnit dříve, než dostane písemný rozsudek, aby vše urychlila. I Polák označil výsledek arbitráže za vítězství zdravého rozumu a potvrdil pět měsíců pro poslední stavební práce, ne však pro technologie.

Metrostav také ve čtvrtek rozšířil žalobu proti Praze. Žádá proplacení další, údajně poslední části dluhu ve výši jedné miliardy. Arbitráž tak bude pokračovat.

Průjezd tunelem BlankaVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám