Hlavní obsah

Blanka by mohla být hotová do podzimu

• Aktualizováno

Praha a stavební firma Metrostav se shodly na podkladech nutných k dokončení tunelu Blanka, které v pátek předloží rozhodčímu soudu. Oznámil to náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09).

Foto: Petr Horník, Právo

Prohlídka nedokončeného pražského tunelu Blanka

Článek

Jde o materiály, ke kterým si při posledním jednání soud vyžádal další technické podrobnosti. Tentokrát by soud mohl vynést dílčí rozhodnutí. Podle Nouzy jednání spějí k tomu, že bude Blanka, která město vyjde na zhruba 36 miliard, dokončena do poloviny září. Opozice ale termín zpochybňuje.

Metrostav zastavil práce na tunelu vloni v prosinci. Od té doby řeší spory mezi stavební firmou a Prahou rozhodčí soud. Metrostav žádá proplacení dlužné částky ve výši 2,7 miliardy korun. Praha chce, aby arbitři rozhodli o platnosti smluv týkajících se díla, a umožnili tak městu za práce zaplatit.

Kromě toho arbitři řeší seznam a vyčíslení prací za 1,34 miliardy korun nutných k dostavení problematického tunelu. Na posledním stání si vyžádali doplnění technických podrobností, na nichž se obě strany sporu neshodovaly.

Vizualizace tunelu BlankaVideo: SATRA

Opozice: Do komunálních voleb se to nestihne

Nouza v úterý oznámil, že zástupci Prahy a Metrostavu si nesrovnalosti vyjasnili. V pátek seznam znovu předloží soudu.

Blanka se původně měla otevřít na jaře. V současnosti vedení Prahy mluví o konci léta. Několikrát odkládaný termín závisí nejen na průběhu arbitráže, ale i na výstavbě dispečinků, která nabírá zpoždění. Metrostav už dříve uvedl, že obnovení a dokončení prací potrvá několik měsíců.

Průjezd tunelem BlankaVideo: Novinky

Slibovaný termín zprovoznění Blanky proto opoziční zastupitelé a další kritici považují za nereálný. Předseda pražské ODS Filip Humplík tvrdí, že Blanka podle něj nebude dokončena dříve než na konci října. Volby do obecních zastupitelstev budou v říjnu. Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) termín zprovoznění trvale odmítá komentovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Arbitráž o Blanku by mohla skončit na apríla

Rozhodčí řízení mezi Prahou a Metrostavem o tunelu Blanka bude pokračovat 1. dubna tedy na apríla. Nelze vyloučit, že to bude rozhodující jednání. V pondělí...

Výběr článků

Načítám