Hlavní obsah

Otcovská dovolená je znovu ve hře

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

Česko patří mezi jednu ze šesti zemí EU, která nemá otcovskou dovolenou. Tam, kde je, trvá v průměru dva týdny. U nás otcové nedostanou po porodu partnerky ani den placeného volna. Přitom by o ni podle výzkumu Ligy otevřených mužů stálo osmdesát procent tatínků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pracovní skupina rady vlády zavedení takové dovolené nyní doporučila. Ve hře už byla za Nečasovy vlády, ale ukončily to úsporné škrty. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) Právu sdělila, že tento návrh má její podporu a plánuje o něj se zasadit.

„Určitě se tím chceme v příštím roce zabývat. Větší podpora zapojení otců je pro mne důležitá. Pracujeme zatím se dvěma možnostmi. První je otcovská dovolená placená z pojištění v době šestinedělí. Druhou je rodičovská dovolená v nějakém konkrétním období vyhrazená pro druhého rodiče,“ uvedla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„První varianta je opravdu hodně podporována. V druhém případě budeme muset udělat mezi rodinami výzkumy, zda o tuto formu mají zájem. Předpokládám, že se bude zvažovat finanční dopad na rodinné rozpočty, kdyby byl na rodičovské dovolené po nějakou dobu otec,“ dodala ministryně.

Vybírají si dovolenou

V Česku se stalo běžnou praxí, že si čerství tatínci vybírají po narození dítěte týden či dva dovolené. Podle výzkumu Ligy otevřených mužů (LOM) si 57 procent otců bezprostředně po porodu vybírá dovolenou, dalších 16 procent to řeší neplaceným volnem.

Tento zvyk kopíruje chování mužů ve většině evropských zemí, které na to však myslí i právně. Ve Velké Británii nebo Francii dostávají muži po porodu čtrnáct dní otcovské dovolené, ve Finsku dokonce osmnáct.

Zatím mají čeští tátové nárok na čerpání rodičovské dovolené, a to od data narození dítěte až do jeho tří let. Rodičovská dovolená je individuální a je vyplácena pouze jednomu z rodičů.

Táta je důležitý

Lékaři přitom zdůrazňují důležitost přítomného otce právě v prvních dnech jejich potomka.

„Dotyky, hlas rodičů i chování, to vše má významný pozitivní vliv na prospívání čerstvě narozeného dítěte. Navíc pevná vazba mezi novorozencem a rodičem zaručuje, že se pod vlivem pozitivních citových podnětů aktivují určité části mozkové kůry, které jsou důležitým faktorem pro jeho zdárný vývoj,“ říká Eva Dortová, neonatoložka z FN v Plzni.

„Z lékařského hlediska lze pravidelnou, neřku-li soustavnou přítomnost otce u novorozence v prvních dnech nejen doporučit, ale ideálně předepsat,“ dodává.

Bojovat za zavedení otcovské dovolené se rozhodla i Liga otevřených mužů.

„Časné zapojení mužů do péče o děti zvyšuje šanci, že se rodiče budou i později o tuto péči dělit, a podporuje spravedlivé rozložení domácích prací mezi partnery,“ prohlašuje Martin Jára, ředitel LOM.

Není fér, aby byla žena na vše sama

Jeho slova potvrzuje i čerstvý tatínek z Prahy. „Když přijde na svět vytoužený potomek, první, a navíc v mém případě dcera, chce si člověk co nejvíc užít ty pocity štěstí a euforie. To není překvapením. Ale to, že by měl být první dny táta doma, má podle mě i další rozměr,“ říká třicetiletý Vladimír.

„Na tak zásadní změny v rodině se lze připravit možná materiálně, když to jde, ale rozhodně ne psychicky. Uváží-li člověk hormonální vichřici, kterou těhotenství a mateřství způsobí v těle ženy, a všechny související psychické dopady, jsou první týdny po porodu pro ženu neuvěřitelnou zátěží. Sama neví, jak se má s novou úlohou popasovat, bojí se, jak to bude zvládat, zda neselže, zda svému dítěti neublíží. A do toho jí prostě nemusí být dobře. Jelikož dítě má dva rodiče, není fér, aby v nejtěžším období byla žena na vše sama,” sdělil Vladimír.

Reklama

Výběr článků

Načítám