Hlavní obsah

Osud stovek studentů v Praze ohrožují dluhy majitelky škol

• Aktualizováno
Právo, Michael Švec

V souvislosti s rušením pražské soukromé VŠ, která má přes sto studentů, se tento týden objevily další skandální skutečnosti. Velmi vážné problémy hrozí totiž nejen Vysoké škole cestovního ruchu a teritoriálních studií, ale i Vyšší odborné škole cestovního ruchu, Gymnáziu a Střední odborné škole na Ortenově náměstí v Praze-Holešovicích. Ty všechny mají stejnou majitelku, která dluží na nájmu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Hlavní vchod vysoké školy, která se potýká s problémy.

Článek

Už ve středu Právo informovalo, že z rozhodnutí ministerstva školství byla vysoké škole odebrána akreditace na jediný studijní obor, který vyučuje. Ministerstvo jí vytklo nedostatečné zabezpečení studijního programu, zvláště profilujících předmětů.

„Vyučující působí ve vysoké míře na jiných vysokých školách, což vyvolává závažné pochybnosti o existenci dostatečného časového prostoru k výuce,“ stojí v rozhodnutí.

Dostali výpověď z budovy

Podle zjištění Práva teď navíc hrozí, že všechny školy přijdou o střechu nad hlavou. A to kvůli dlouhodobému neplnění nájemní smlouvy.

Potvrdil to Martin Šmíd, ředitel základní školy T. G. Masaryka, jež jim prostory pronajímá. Právě Šmíd nedávno odstoupil od smlouvy kvůli neplnění podmínek ze strany majitelky soukromých škol. Výpovědní lhůta by měla vypršet v květnu.

Vysokou školu, VOŠ, gymnázium i střední odbornou školu provozuje Zdenka Bastlová s manželem. Bastlová ve školství podniká už od roku 1991, v dřívějších letech mimo jiné spoluprovozovala České sportovní gymnázium v Brandýse nad Labem. To je od roku 2004 v konkurzu.

Neplnili smlouvu

Šmíd Právu vysvětlil, že Bastlová došla k závěru, že pronajímané prostory jsou nevyhovující pro výuku a přestala smlouvu plnit. „Usoudila, že ze smlouvy, kterou podepsala, bude plnit jenom část. To znamená, že dva nebo tři toky tu smlouvu porušuje,“ uvedl Šmíd, jenž je ve funkci teprve dva měsíce a problém zdědil po předchůdcích.

„Jako nový ředitel jsem jí dal výpověď, uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál,“ dodal s tím, že Bastlová může výpověď smlouvy soudně napadnout, a tak by se tříměsíční lhůta protáhla do doby, dokud nerozhodnou soudy.

Situaci Právu potvrdil i vedoucí odboru školství na Praze 7 Filip Kuchař. Rada městské části totiž už 16. prosince usnesením doporučila vedení základní školy T. G. Masaryka, aby nájem s majitelkou soukromých škol ukončilo. „Motivem jsou platební problémy (Bastlové) při placení nájemní smlouvy,“ řekl Právu Kuchař.

„Jsou věci, do kterých školám zasahujeme, až když je to opravdu vážné. Ono se to pak dotýká provozu základní školy, pak má problémy při placení energií a všeho, zvláště když pronajímá půlku takhle velkého objektu někomu, kdo neplní své závazky,“ vysvětlil Kuchař. Bastlová v pátek celý den nezvedala mobilní telefon. Jejího syna, ředitele VOŠ Libora Bastla, se také nepodařilo zastihnout.

„Vedení je neseriózní“

Všichni vyučující působí na soukromé VŠ externě, má jen jednoho provozního zaměstnance. Ministerstvo dále argumentuje nejen nízkou kvalitou výuky, ale i neprůhlednými podmínkami při získávání akademických titulů: studenti, kteří z VOŠ přejdou na VŠ, dostanou prý bakalářky titul pouze po jednom semestru.

Vedení VŠ se proti rozhodnutí ministerstva, které jí odňalo akreditaci, ohradilo a podalo rozklad, tedy odvolání. V něm se snaží výtky vyvrátit. Ministerstvo má zpravidla 30 dnů na to, aby vyřklo definitivní ortel.

Do nezáviděníhodné situace se tak dostala asi stovka studentů, která zařízení navštěvuje. Ti, kteří ve čtvrtek přicházeli na vyučování, se k situaci příliš vyjadřovat nechtěli. Informaci o odebrání akreditace se totiž dozvěděli až z novin.

„Nevím ještě nic, očekávám, že nám to teď vysvětlí,“ řekla jedna ze studentek, která si nepřála být jmenována. Jiný ze frekventantů oboru Právu řekl, že se rozhodnutí ministerstva nediví. Podle něj to však není vinou vyučujících, které většinou považuje za kvalitní, spíše neseriózního přístupu vedení.

Problémy v minulosti

Vzdělávacímu impériu Zenky Bastlové se média nevěnují poprvé. Přesně před dvěma lety vyvolala aféru skutečnost, že někteří studenti museli doplácet školné i po ukončení studia.

V roce 2002 Právo psalo o Českém tenisovém gymnáziu, Střední pedagogické škole a VOŠ cestovního ruchu, spol. s r. o. v Brandýse nad Labem. Ty prý bránily v odchodu desítkám studentů, kteří odmítli hradit údajně zvýšené školné za výuku cizích jazyků a kritizovali náplň výuky.

Bastlová tehdy popřela, že by školné zvýšila v průběhu roku, a zdůraznila, že ve smlouvě se studentem je jasně napsáno: školné 12 tisíc za rok, výuka cizích jazyků se platí zvlášť. Jeden za sedm tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám