Hlavní obsah

Ministerstvo ruší soukromou VŠ, studenti to netuší

– PRAHA
Právo, Marek Přibil

Studujete v bakalářském programu na soukromé VŠ, platíte 24 tisíc korun za semestr, ale absolutně netušíte, že ministerstvo školství právě zrušilo váš obor. Navíc jediný obor, který je vůbec na škole vyučován. V této až hrůzostrašné situaci se teď ocitlo přes 100 posluchačů soukromé Vysoké školy cestovního ruchu a teritoriálních studií v pražských Holešovicích (VŠCRTS).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Právo má k dispozici aktuální rozhodnutí ministerstva školství. V něm stojí, že škole byla odňata akreditace tříletého bakalářského studijního programu Řízení cestovního ruchu se studijním oborem Cestovní ruch. Důvodem je nedostatečné personální zajištění a neodpovídající publikační činnost pedagogů.

Obor je vyučován teprve od října loňského roku. Podle slov rektora Otakara Němce má přes sto studentů. "Odnětí akreditace už není jen moje věc. To už je věc zakladatelů školy. Já se teď k tomu opravdu nemohu vyjadřovat. O této informaci zatím vůbec nevím,“ řekl v úterý Právu Němec. Krátce předtím tiskový odbor ministerstva školství na dotaz Práva zaslal oficiální rozhodnutí resortu o odnětí akreditace s podrobným odůvodněním.   

Stále lákají uchazeče

Vysoká škola přitom stále láká uchazeče o studium. Na webových stránkách nabízí nejen kvalitní výuku zajímavých předmětů, jazyky s rodilými mluvčími, ale i studijní pobyty ve významných institucích v Česku a zahraničí.

"Nabízíme bakalářský obor Cestovní ruch. Jsme normální vysoká škola,“ sdělila v úterý Jitka Tajerová z VŠCRTS. Informace Práva, že ministerstvo právě obor zrušilo, ji šokovala: "Tak to jsem právě přišla o práci jakožto jediný zdejší administrativní pracovník.“

Ministerstvo vyřklo nad školou ortel s odůvodněním, že personální zabezpečení studijního programu, zvláště profilujících předmětů, je nedostatečné. "Vyučující působí ve vysoké míře na jiných vysokých školách, což vyvolává závažné pochybnosti o existenci dostatečného časového prostoru k výuce a souvisejícím tvůrčím činnostem,“ stojí v rozhodnutí.

To dále rozvádí, že odborné aktivity většiny vyučujících neodpovídají předmětům, které mají zabezpečovat. "Přístup vedení školy, které během krátké doby dvakrát výrazně obměnilo pedagogický sbor, ukazuje na naprosto nekoncepční přístup k zabezpečení oboru,“ napsalo ministerstvo.

Rektor se hlásí k závazkům

Rovněž ministerstvu vadí, že odborná a publikační činnost pedagogů neodpovídá předmětům, jež mají vyučovat. "Současný rektor VŠCRTS doc. Ing. Otakar Němec, CSc., který má vyučovat předmět management lidských zdrojů, působí v rozsahu 40 hodin na Fakultě podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze a dále působí v různých úvazcích na VŠ finanční a správní, VŠ ekonomie a managementu a VŠ manažerské informatiky a ekonomiky,“ kritizuje ministerstvo.

Němec byl v úterý sdělením Práva, že škole byla odňata akreditace, nepříjemně překvapen. "V případě, že by k odnětí akreditace došlo, je nutno učinit taková opatření, aby všechny závazky ke studentům, které by z toho vyplynuly, jak finanční, tak morální, byly po všech stranách vyrovnány,“ dodal.

Škola může podat rozklad

Referent tiskového odboru ministerstva Ondřej Gabriel následně mailem upozornil: "Teď běží 15denní lhůta, kdy může škola podat rozklad. Kvůli němu by se následně sešla rozkladová komise, která by původní rozhodnutí přezkoumala a vydala doporučení ministrovi – buď potvrdit, nebo vydat nové rozhodnutí. Konečné slovo má ministr.“

Obor Cestovní ruch je však podle Gabriela v rámci Prahy dobře pokryt a studentky a studenti by po dohodě mezi vysokými školami nemuseli mít problém s uplatněním. "Vrácení školného je věcí individuálních smluv a tedy smluvních stran. Tou ministerstvo školství není,“ uzavřel Gabriel.

Reklama

Výběr článků

Načítám